Japonsko a Jižní Korea slíbily, že překonají historické spory

Japonský premiér Šinzó Abe

Japonský premiér Šinzó Abe Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: President of the European Council via Flickr

Japonsko a Jižní Korea dnes slíbily, že se pokusí co nejrychleji vyřešit spor týkající se sexuálního zotročování korejských žen japonskými vojáky za druhé světové války. Tokio a Soul dnes po 3,5 roku oficiálně obnovily dvoustranné rozhovory na nejvyšší úrovni, když se v jihokorejské metropoli setkali japonský premiér Šinzó Abe a jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje.

Japonsko-jihokorejské vztahy se výrazně zhoršily poté, co do čela japonské vlády nastoupil koncem roku 2012 premiér Abe, který je známý svými nacionalistickými postoji a který se podle Jižní Koreje snaží banalizovat japonské válečné zločiny na Korejském poloostrově v letech 1910-1945.

Historikové odhadují, že japonským vojákům sloužilo za války pro rozptýlení asi 200 tisíc žen, hlavně na Korejském poloostrově a v Číně. Japonsko se v minulosti omluvilo za „bolest a utrpení“ těchto žen, Jižní Korea však žádá přesvědčivější omluvu a také řádné odškodnění obětí.

Překážka vzájemných vztahů

„Prezidentka Pak Kun-hje prohlásila, že otázka 'utěšitelek' je největší překážkou ve snaze zlepšit bilaterální vztahy. Zdůraznila, že tato otázka musí být rychle vyřešena způsobem, který korejský lid dokáže přijmout,“ uvedl prezidentčin poradce pro mezinárodní záležitosti a národní bezpečnost.

Japonský premiér k tomu řekl, že „toto téma by nemělo přetrvávat jako problém pro příští generace a bránit budování společných vztahů“. „Domluvili jsme se, že urychlíme jednání, abychom co nejdříve nalezli řešení,“ dodal.

Schůzka nejvyšších představitelů Jižní Koreje a Japonska se uskutečnila den po třístranném jihokorejsko-japonsko-čínském summitu. Ten nepřinesl žádné převratné výsledky, ale sám fakt, že se politické špičky těchto zemí po delší přestávce setkaly, byl podle analytiků pozitivním signálem. Zmíněné tři země spolupracují v současnosti především na obchodní úrovni.