Japonsko chce pro pracovníky více volna. Firmy je mají jeden pátek v měsíci pouštět dřív domů

Japonsko

Japonsko Zdroj: reuters

Japonsko
Honda Motor, Japonsko
Tokio
Tokio
Tokio
6
Fotogalerie

Země, která má speciální slovo pro smrt z přepracování, chce zaměstnancům ulevit. Společná iniciativa japonského ministerstva hospodářství a tamních profesních skupin má firmy vést k tomu, aby poslední pátek v měsíci pouštěly pracovníky domů již ve tři hodiny.

Start kampaně za „prémiový pátek“ je naplánován na 24. února. Největší japonské podnikatelské sdružení Keidanren, které zastupuje zájmy více než 1300 firem, již přislíbilo, že se do akce zapojí. Podle agentury Bloomberg ale zatím nelze celkově vyčíslit, kolik firem svým zaměstnancům prodloužený víkend opravdu nabídne, respektive v jaké formě.

Výmluvný je v tomto směru postoj samotného ministerstva, které novinku prosazuje a dosud se nerozhodlo, zda ji bude následovat. „Moji podřízení mají přísný zákaz plánování si schůzek na páteční odpoledne,“ uvedl šéf rezortu Hirošige Sekó. Hovořil však jen o prvním z „prémiových pátků.“

Důvody, proč by japonští zaměstnavatelé měli svým pracovníkům ulevit, nicméně nepostrádají hospodářskou logiku. Podle ekonoma Tošihira Nagahamy existuje průkazný vztah mezi volným časem, dovolenou a spotřebou.

Pokud by se k iniciativě za volnější pátky připojila většina japonských pracovníků, spotřeba by mohla podle jeho výpočtů každý v těchto dnů vzrůst o 124 miliard jenů (27,3 miliardy korun).

Kdyby si ale museli zaměstnanci volné hodiny „nadělávat“ v jiných dnech, přínos celé akce by byl jen omezený, dodal analytik.