Japonsko připravuje obyvatele na jaderný útok z KLDR, nechalo vyrobit instruktážní video

jaderný výbuch

jaderný výbuch Zdroj: profimedia

Video "Duck and cover" z roku 1951, kde animovaná želva radí lidem, jak se ukrýt před jaderným útokem
Střela Trident.
jaderný výbuch
jaderný výbuch
jaderný výbuch
9
Fotogalerie

Japonská vláda nechala vyrobit krátký televizní spot o hrozbách jaderného útoků ze strany Severní Koreje. Obsahuje především praktické rady, jak se chránit v případě, že KLDR vypálí raketu směrem k Japonsku. Video se bude vysílat na 43 japonských televizních stanicích.

Spot například doporučí, aby lidé v případě očekávaného dopadu jaderné bomby hledali útočiště především v robustních budovách nebo v podzemí. Ohrožení obyvatelé se mají skrčit, držet daleko od oken a chránit si hlavu.

Tipy mohou připomínat americká propagandistická videa „duck and cover“ (skrčit se a ukrýt), která se vysílala v padesátých letech a hlavním protagonistou byla animovaná želva, jež se před výbuchem schovala do svého krunýře.  

Podívejte se na legendární video "duck and cover", které mělo poskytnout rady americkým občanům k ochraně před jaderným útokem: 

Video placeholde
Video "Duck and cover" z roku 1951, kde animovaná želva radí lidem, jak se ukrýt před jaderným útokem • Americká vláda

Japonské oznámení odvysílá 43 tamních televizních stanicích během nejbližších dní, písemné instrukce budou zveřejněny v 70 japonských novinách.

Rozhodnutí vlády vydat toto bezpečností oznámení přišlo podle listu Telegraph z důvodů rostoucího napětí v celém regionu v důsledku raketových testů KLDR. Nedávno navíc japonský premiér japonské vlády Šinzó Abe varoval před tím, že Severní Korea disponuje funkčními raketami s nervovým plynem sarinem. Jeho slova vedla k vyšším prodejům nejen čističek vzduchu, ale i protiatomových přístřešků