Jeb Bush jde v bratrových stopách: chce poslat vojáky do Iráku

Jeb Bush

Jeb Bush Zdroj: http://rightweb.irc-online.org/

Republikánský kandidát na prezidenta Jeb Bush dnes vyzval k vyslání amerických pozemních jednotek do Iráku k operacím proti Islámskému státu (IS). V projevu na téma americké národní bezpečnosti takto reagoval na páteční pařížské útoky. Zároveň prohlásil, že by měla zůstat v provozu kritizovaná věznice na základně Guantánamo.

„Spojené státy, v součinnosti s našimi spojenci z NATO a dalšími arabskými partnery, budou muset zvýšit přítomnost (svých jednotek) na zemi,“ pronesl bratr bývalého prezidenta George Bushe, který z úřadu odcházel kritizován právě kvůli konfliktu v Iráku, kam vyslal desetitisíce vojáků. Jeb Bush dnes před uniformovanými studenty vojenské školy v Charlestonu prohlásil, že teroristé vyhlásili západnímu světu válku a jedinou možností je porazit je za pomoci pozemních operací.

Washington stáhl pozemní síly z Iráku v roce 2011 a spojenci v čele se Spojenými státy v současnosti spoléhají takřka výhradně na letecké údery. Podle agentury Reuters se Bush projevem pokusil zaujmout roli silného vůdce a přiblížit se k dosud nejúspěšnějším účastníkům kampaně k republikánským primárkám, miliardáři Donaldu Trumpovi a neurochirurgovi Benu Carsonovi, za nimiž v průzkumech zaostává.

Američané jsou proti

Průzkum agentury Ipsos provedený po pátečních atentátech v Paříži zjistil, že téměř tři čtvrtiny Američanů jsou proti vyslání pozemních sil do Sýrie či Iráku. Bush se dotkl rovněž dalšího kontroverzního tématu, když uvedl, že věznice na Guantánamu by měla dále sloužit svému účelu. Současný prezident Barack Obama se dlouhodobě pokouší kritizované zařízení, kde je v současnosti 107 osob spojovaných s terorismem, uzavřít, nedaří se mu však najít umístění pro zbylé vězně.

Bush vyvolal po pařížských útocích debatu již víkendovým vyjádřením v médiích, že by Spojené státy měly zvláště chránit syrské křesťany. Obama později upřednostňování vyznavačů jednoho náboženství při přijímání uprchlíků odsoudil.