Jezdci F1 uzavírají rekordní smlouvy

GP Německa

GP Německa Zdroj: CTK

Nová sezona mistrovství světa vozů formule 1 začíná za necelý měsíc, závod v Austrálii je na programu 15. března. Už nyní se ale jednotlivé týmy trumfují, a to nejen v předsezonních testech. Ferrari, Mercedes i McLaren-Honda uzavřely se svými jezdci rekordní kontrakty.

Úřadující mistr světa, Brit Lewis Hamilton, si u Mercedesu ročně vydělá 20 milionů eur. Od příštího roku by si měl polepšit, šéfové Mercedesu mu připravili novou smlouvu na 32 milionů eur ročně.

Dosud byl nejlépe placeným pilotem v historii Španěl Fernando Alonso. V roce 2010 si ve Ferrari vydělal 35 milionů eur. O tři miliony eur tím překonal tehdejší rekord Michaela Schumachera, jehož služeb si Ferrari cenilo v roce 2006 na 32 milionů eur. Od letošního roku je Alonso pilotem McLarenu. Smlouvu uzavřel na dva roky, během kterých by si měl vydělat téměř 65 milionů eur.

Oba piloty však svým platem zřejmě překoná čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel z Německa, jenž přešel do Ferrari. Výši kontraktu sice stáj oficiálně nepotvrdila, ale například zdroje magazínu Forbes se shodují na tom, že Vettelův kontrakt ve Ferrari je „největším v historii formule 1“. Vettel by si měl ročně přijít na 70 milionů eur, což z něj dělá nejlépe vydělávajícího sportovce světa. Kromě této částky si ročně přijde asi na 100 milionů eur, které získá z reklam a dalších marketingových aktivit. Jen pro srovnání, nejlépe placeným fotbalistou světa je Cristiano Ronaldo s ročním výdělkem 52 milionů eur, Lionel Messi si vydělá 42 milionů eur.

Dosavadní rekordní kontrakty v F1Dosavadní rekordní kontrakty v F1|Repro E15