Jihokorejská prezidentka přišla o moc, kvůli podezřelým vazbám ji ústavní soud zbavil funkce

Pak Kun-hje

Pak Kun-hje Zdroj: reuter

protesty proti sesazení Pak Kun-hje
Pak Kun-hje
Soul, Jižní Korea
Jižní Korea
5
Fotogalerie

 Jihokorejský ústavní soud dnes zbavil prezidentku Pak Kun-hje moci, kterou v prosinci parlament kvůli korupčnímu skandálu dočasně odvolal. Agentura AP poznamenala, že soud dnešním verdiktem formálně ukončil proces prezidentčina sesazení.

Pak Kun-hje se stala vůbec první jihokorejskou demokraticky zvolenou hlavou státu, která byla zbavena funkce. Důvodem odvolání prezidentky je její kontakt s důvěrnicí Čche Son-sil, která zřejmě dostala možnost zasahovat do státních záležitostí, ačkoli neměla žádnou oficiální funkci. Přítelkyně hlavy státu čelí i podezření, že s využitím svých vazeb na prezidentku nutila jihokorejské firmy, aby darovaly peníze nadacím, které ona sama řídila.

Úřad zvláštního prokurátora v březnu zveřejnil podrobné výsledky sedmdesátidenního vyšetřování, podle nichž se Pak přímo podílela na braní úplatků. Prokuratura tímto obviněním otevřela cestu pro stíhání nyní již bývalé prezidentky, která se ztrátou vrcholné státnické funkce zároveň přišla o imunitu.

Zvláštní prokuratura rovněž Pak obvinila, že se podílela na sestavení černé listiny téměř 10.000 umělců, kteří byli k hlavě státu kritičtí. Listina měla sloužit k orientaci úřadů při rozhodování o tom, komu neudělit státní dotace na uměleckou činnost v oblasti divadla, hudby či literatury.

Zemi nyní podle ústavy čekají do 60 dní nové volby. Jihokorejci měli původně nového prezidenta vybírat na konci roku, ale dnešní verdikt hlasování uspíšil. Favoritem voleb je podle průzkumů veřejného mínění bývalý jihokorejský opoziční vůdce Mun Če-in, naopak bývalý generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který byl považován za vážného soupeře, se kandidatury vzdal.

Demonstrace před budovou soudu se zúčastnilo podle AP několik tisíc příznivců Pak, kteří verdikt přijali s hněvem. Po pádu z policejního autobusu zahynul asi 70letý muž, který utrpěl zranění hlavy. Podrobnosti o příčinách smrti druhé osoby nebyly upřesněny.

Soul mezitím nařídil armádě, aby se připravila na možné provokace Pchjongjangu, který by mohl zneužít nestabilní situaci doma i v zahraničí. Severokorejská státní agentura KCNA již o soudu informovala s tím, že Pak bude nyní vyšetřována jako obyčejná kriminálnice.