Jižní Korea chce vytvořit fond pro sjednocení s KLDR

Severní Korea, KLDR

Severní Korea, KLDR

Jižní Korea chce ještě do konce tohoto roku vytvořit fond, který má sloužit k budoucímu sjednocení se Severní Koreou (KLDR). Celkový objem fondu by měl časem dosáhnout 50 miliard dolarů.

Do fondu by měli přispívat jednotlivci žijící v Koreji i v zahraničí a finance do něj by mohly plynout i z rozpočtových přebytků vlády, plánuje ministr pro sjednocení Yu Woo Ik. Peníze ve fondu mají při budoucím sjednocení sloužit k zmírnění fiskálního šoku, až se zaostalý severní soused jednoho dne připojí zpátky k bohatému jihu.

„Vládní úřady jsou blízko k dohodě o vytvoření konta a doufám, že poslanci ho schválí ještě tento rok,“ řekl Yu v Soulu. „Lidi to spojí a posílí jejich touhu po sjednocení,“ dodal. Výpočet celkové částky 50 milionů dolarů počítá s náklady na sjednocení, pokud by k němu došlo během příštích dvaceti let.

Prakticky je ale sjednocení ještě daleko. Obě země jsou technicky stále ještě ve válečném stavu od konfliktu v letech 1950 až 1953, který skončil rozdělením na komunistický sever a demokratický jih.Pro některé Jihokorejce je ale lepší žít s vyhlídkou na eventuální sjednocení než v neustálém strachu z války. „Přeji si mírumilovné sjednocení pro mého pětiletého syna,“ řekl agentuře Bloomberg lékař Kim Seok Joong. Do fondu bude přispívat a věří, že nebude zneužit pro politické účely.

Zato Kim Do Hong, manažer ve společnosti SK Telecom žijící v Soulu, vidí situaci jinak. „Moji rodiče mohli chtít sjednocenou Koreu za každou cenu, ale moje generace je jiná. My jsme ti, kteří by museli nést celou váhu zodpovědnosti a můj život je už tak těžký,“ řekl Do Hong, který do fondu platit nebude.