Jmenování Johnsona britským šéfem diplomacie vyvolává rozpory

Boris Johnson

Boris Johnson Zdroj: ctk

Rozhodnutí nové britské premiérky Theresy Mayové jmenovat ministrem zahraničí někdejšího starostu Londýna a jednu z tváří kampaně za odchod Británie z Evropské unie Borise Johnsona vyvolává rozporuplné reakce médií, a to jak v Británii, tak v dalších evropských zemích. Zatímco britský list The Daily Telegraph to označil za vynikající nápad, podle bulvárního deníku Daily Mirror tento krok učinil ze Spojeného království šaška.

Jmenovat Borise byl vynikající nápad. Věří v brexit, ale je proevropský, chce přísnější kontrolu migrace, ale je pro přistěhovalectví,“ napsal The Daily Telegraph. Johnson podle něj přispěje k tomu, aby se z rozchodu s EU stal liberální a globalizaci vstřícný projekt.

Zcela v jiném rozměru vidí Johnsona list Daily Mirror. Ten na titulní stránce otiskl nezapomenutelnou fotografii, na které Johnson sedí zavěšený v postroji na laně a mává dvěma britskými vlajkami. Snímek vznikl před letní olympiádou v roce 2012 v Londýně a politikovi se tehdy při klouzání lano zaseklo a zůstal viset ve vzduchu. Fotku doplňuje titulek: „Milý světe, promiň.

„O uplynulé noci, kdy nová premiérka Theresa Mayová jmenovala Borise Johnsona ministrem zahraničí, se Británie stala šaškem,“ napsal Daily Mirror. Deník dodal, že rozhodnutí Mayové na twitteru vyvolalo nejen bujaré veselí, ale i projevy čirého zoufalství. Připomněl také některé kontroverzní Johnsonovy výroky, například ty, kdy o černoších hovořil jako o mouřeníncích s melounovým úsměvem, anebo když mluvil o protibritském zaměření amerického prezidenta Baracka Obamy, protože je keňského původu.

Německá novinářka Laura Schneiderová z Deutsche Welle na twitteru napsala, že v německé televizi propukl moderátor ve smích, když se dozvěděl o Johnsonově jmenování. Bruselský korespondent televize ZDF zase připomněl, že v unijní metropoli je Johnson nenáviděn. „Kdyby to byla komedie, tak by to bylo vtipné. Jenže tohle komedie není,“ dodala Schneiderová.

Na Johnsona se zaměřila také americká média, která zveřejnila seznam diplomatických přešlapů, které ve veřejném životě Johnson učinil. Agentura Reuters například zmínila, že Johnson vyhrál básnickou soutěž, jejímž smyslem bylo urazit tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Ten je ale na tento druh zábavy velmi citlivý, což například vyhrotilo vztahy Turecka s Německem. Johnson před červnovým referendem mimo jiné prohlásil, že EU navazuje na Adolfa Hitlera a Napoleona a že se snaží vytvořit superstát.

Francouzskému ministrovi zahraničí Johnson jako kolega nevadí
Jmenování zastánce odchodu Británie z Evropské unie Borise Johnsona do čela britské diplomacie francouzského ministra zahraničí Jeana-Marka Ayraulta neznepokojuje. V rozhovoru s rozhlasovou stanicí Europe 1 řekl, že potřebuje „spolehlivého, důvěryhodného a srozumitelného partnera“.

„Jmenování Borise Johnsona mě neznepokojuje, ale jeho styl a metody dobře znáte,“ sdělil Ayrault a připomenul, že bývalý starosta Londýna v kampani před takzvaným brexitem „hodně lhal“.

To, že mu nová premiérka Theresa Mayová svěřila ve vznikající vládě ministerstvo zahraničí, podle Ayraulta „odhaluje, v jaké politické krizi se Británie“ po referendu ocitla.

Novou britskou premiérku Mayovou čekají nelehké úkoly