John Kerry: Když uzavřeme v Sýrii mír, IS porazíme za pár měsíců

Americký ministr zahraničí John Kerry

Americký ministr zahraničí John Kerry Zdroj: ctk/ap

Radikální organizaci Islámský stát (IS) by bylo možné porazit v řádu několika měsíců od chvíle, co by syrský režim prezidenta Bašára Asada uzavřel příměří s umírněnými povstalci. Řekl to dnes americký ministr zahraničí John Kerry, který je v Bělehradě na výročním zasedání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Kerry zároveň podle agentury AP řekl, že letecké útoky na to nebudou stačit. Je podle něj tak nezbytné, aby se do ofenzívy proti Islámskému státu zapojily pozemní jednotky složené ze sil ze Sýrie a dalších arabských států.

Podle šéfa americké diplomacie je nezbytné ale zajistit příměří a následnou politickou transformaci v Sýrii, tedy odchod Asada z prezidentské funkce. Kerry vyjádřil přesvědčení, že tyto kroky umožní Islámský stát odstranit velmi rychle. Vyhnul se ale tomu, aby stanovil konkrétnější termín postupného ničení a konečné destrukce IS.

Bašár Asad tento týden v rozhovoru s Českou televizí uvedl, že mír v Sýrii zavládne tehdy, až země jako Francie, Velká Británie, Saúdská Arábie, Katar a některé další státy přestanou podporovat teroristy, za něž režim v Damašku považuje všechny protivládní ozbrojené skupiny.