Jourová se obává o osud demokracie a práva v Evropské unii

Věra Jourová je místopředsedkyní Evropské komise.

Věra Jourová je místopředsedkyní Evropské komise. Zdroj: Michael Tomeš, E15

Věra Jourová je místopředsedkyní Evropské komise.
Maďarský premiér Viktor Orbán představuje podle Jourové hrozbu pro demokracii a právo v EU.
3
Fotogalerie

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová se obává o osud demokracie a práva v Evropské unii. V novém vydání německého magazínu Der Spiegel upozornila na to, že nezávislost médií je podrobována zkoušce v takřka všech unijních státech. Nejviditelněji jsou podle Jourové ohýbány zásady právního státu v členských zemích na východě, zejména v Maďarsku či Polsku.

„Stav prostředí sdělovacích prostředků v Maďarsku je alarmující,“ řekla Jourová. Poukázala tak na fakt, že velkou část tamních médií kontroluje mediální nadace KESMA, která je blízká vládě maďarského premiéra Viktora Orbána.

Situace v Maďarsku je podle Jourové natolik vážná, že by to mohlo ohrozit demokracii v zemi. „Pan Orbán rád říká, že buduje neliberální demokracii. Já bych řekla, že vytváří nemocnou demokracii,“ myslí si. „Obávám se, že lidé v Maďarsku by jednoho dne mohli zjistit, že jejich poslední volby byly poslední svobodné,“ uvedla. V parlamentních volbách v roce 2018 Orbánova strana Fidesz obhájila ústavní většinu.

Jourová tvrdí, že úspěch Orbánovy strany Fidesz nezpochybňuje. „Musí ale být jasno, že svou mocenskou pozici nemůže zabetonovat na věčné časy,“ uvedla.

Omezování principů demokracie je podle Jourové bolestí východních zemí, protože justice je zde stále snadným cílem politiků, se kterými mají tamní obyvatelé i po pádu autoritářských režimů nadále velkou trpělivost. „Jsem si jistá, že v západní zemi by Orbán nikdy takovou rozsáhlou kontrolu nad médii nikdy získat nemohl,“ prohlásila.

I tak ale média v celé EU čelí tlaku, který zesílil ztrátou inzerentů kvůli hospodářské krizi vyvolané pandemií nemoci COVID-19 a také růstem internetových platforem, jako jsou Google či Facebook. Problém je i růst politického vlivu na tisk. „Například na Maltě či ve Španělsku. Evropská komise se nyní bude muset o svobodu médií více starat,“ uvedla s tím, že nezávislost médií je základem evropské demokracie.

EK se na počátku října chystá zveřejnit svou první výroční zprávu hodnotící dodržování principů právního státu ve všech unijních zemích. Prověrku považuje Jourová za důležitou i ve sporech třeba s Maďarskem či Polskem kvůli jejich sporným zákonům. „Viktor Orbán nebo polská vláda se brání vždy stejným způsobem. Jednou poukazují na nějaký španělský zákon, který je podobný tomu jejich, jindy odkazují na právní předpis v Německu. S tím bude v budoucnu konec,“ zdůraznila.