K Japonsku se blíží obří tajfun

tajfun (ilustrační foto)

tajfun (ilustrační foto)

(VIDEO) K ostrovům Japonska se blíží dosti nebezpečný a silný tajfun, který by měl udeřit během zítřka. Logicky panuje strach z toho, že by mohl ohrozit poškozenou elektrárnu ve Fukušimě. Na satelitních snímcích je vidět, že tajfun dosahuje neuvěřitelných rozměrů, jeho radius dokonce překonává rozlohu Japonska. Uvedl to server Novinky.cz s odvoláním na CNN.

Dělníci proto během dneška vystavěli nad nejvíce ohroženým třetím reaktorem ochranný kryt. Pokud by se do reaktoru dostala voda, mohla by být kontaminována radiací, která unikla z napůl roztavených palivových tyčí.

Mohutný tajfum Ma-On a pohybuje se necelých 300 kilometrů východně od ostrova Minami Daito v prefektuře Okinawa a míří na sever rychlostí 20 kilometrů za hodinu. Tajfun by mohl v noci na středu ohrozit také hlavní město Tokio.

Doprovázejí jej větry o rychlosti až 160 kilometrů za hodinu. Meteorologové předpovídají, že větry vzedmou vlny Pacifiku v rekordně vysokou stěnu, ta by mohla dosahovat až dvanácti metrů. 

Ostrovy Kjúšú a Šikokuse budou potýkat s intenzivními přívalovými srážkami, které mohou zapříčinit záplavy a sesuvy půdy, napsal rovněž server.