K zastropování ceny ruské ropy může dojít už dnes. EU se přiblížila schválení sankcí

Evropská unie se přiblížila schválení dalších protiruských sankcí. Zastropuje cenu ropy. Na snímku šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová

Evropská unie se přiblížila schválení dalších protiruských sankcí. Zastropuje cenu ropy. Na snímku šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová Zdroj: e15.cz

Peloton vybaví svými rotopedy všechny hotely Hilton ve Spojených státech.
Britský ministr financí Kwasi Kwarteng na nátlak svých kolegů otočil. Daňová sazba ve výši 45 procent pro největší boháče zůstane v platnosti.
Americké akciové indexy se v pondělí odrazily ode dna a výrazně posílily.
4
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 277. den roku, svátek má František, před 29 lety podepsal v Lucemburku tehdejší ministr zahraničí Jozef Zieleniec asociační dohodu o přidružení České republiky k Evropským společenstvím.   

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Evropská unie zastropuje cenu ruské ropy

Státy Evropské unie jsou blízko dosažení dohody na dalším balíku protiruských sankcí, který by měl mimo jiné zahrnovat zastropování ceny ropy z Ruské federace. Podle agentury Bloomberg se už jen dolaďují finální detaily nových sankcí. Připomínky k nim mají především Řecko, Kypr a Malta, kteří na přepravování či pojišťování ruské ropy vydělávají. Balík by nicméně mohl být schválen již během úterý.  

Britská vláda couvá z daňových úlev

Britský ministr financí Kwasi Kwarteng, jenž v září oznámil rozsáhlé daňové škrty, což vyvolalo paniku na trzích a způsobilo rekordní propad libry, se na nátlak ostatních konzervativních zákonodárců rozhodl své plány zmírnit. Ponechá například v platnosti 45procentní daňovou sazbu pro největší boháče, kterou vláda chtěla snížit na čtyřicet procent.       

Peloton vybaví posilovny Hiltonu

Americký výrobce sportovního náčiní Peloton se dohodl na nové spolupráci s hotelovým řetězcem Hilton. Peloton dodá alespoň jeden ze svých rotopedů do všech 5400 hotelů Hilton ve Spojených státech. Jedná se o součást plánů nového šéfa společnosti Barryho McCarthyho na rozšíření zákaznické základny. Ten již dříve označil rok 2022 jako rok transformace a chystá další rozsáhlé změny ve firemní strategii. Akcie Pelotonu v pondělí posílily téměř o osm procent na 7,47 dolaru.     

Americké i evropské akcie zdražily

Burzy s cennými papíry ve Spojených státech na úvod nového týdne a měsíce prudce zpevnily. Největší zisky si připsaly energetické společnosti. Index S&P 500 se zvýšil o 2,59 procenta. Dow Jones přidal 2,66 procenta a Nasdaq Composite se zvedl o 2,27 procenta. Zdražila také ropa, zlato, stříbro a bitcoin. V růstu, byť ne tolik výrazném, včera skončily rovněž všechny hlavní benchmarky v západní Evropě.      

Stane se dnes

  • V Lucemburku proběhne jednání evropských ministrů financí, které povede český ministr Zbyněk Stanjura (ODS). Politici by měli schválit pozici států EU k rozdělení peněz, které mají členské země využít k odbourání závislosti na energiích z Ruska.
  • Ve Štrasburku pokračuje plenární schůze Evropského parlamentu. Europoslanci nejspíš definitivně schválí návrh na zavedení jednotné nabíječky pro přenosnou techniku. Debatovat budou také o návrhu na odebrání části fondů EU Maďarsku kvůli problémům s právním státem.
  • Spojené státy by měly oznámit další balíček vojenské pomoci válkou zasažené Ukrajině.