Kaczyński podpoří Tuska v Evropské radě. Nechce ho doma, říká politička

Donal Tusk

Donal Tusk Zdroj: CTK

Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) hodlá podpořit setrvání předsedy Evropské rady a názorového oponenta Donalda Tuska ve funkci. Vyplývá to z dnešního prohlášení jednoho z předních představitelů polských konzervativců Ryszarda Czarneckého. Ačkoli do volby nového šéfa ER zbývá ještě rok, nečekaná slova vzbudila v silně ideově rozděleném Polsku velkou pozornost.

Místopředseda Evropského parlamentu Czarnecki v konzervativním deníku Rzeczpospolita napsal, že europoslanci PiS hodlají hlasovat pro Tuska, neboť je nepsaným pravidlem polské politiky podpořit krajany ve vrcholných funkcích ve světě. „Pokud Tusk neobhájí post šéfa Evropské rady, nebude to kvůli krokům vlády PiS, ale kvůli nedostatku jeho podpory z dalších zemí. Tu naši bude mít,“ napsal Czarnecki.

Předseda konzervativců Jaroslaw Kaczyński vedl s dvojnásobným polským premiérem Tuskem dlouholeté spory, které zahrnovaly témata od politického směřování země po spekulace o příčinách smolenské letecké katastrofy, v níž před šesti lety zahynul tehdejší prezident a Kaczyńského bratr Lech.

Podobně vstřícná slova na Tuskovu adresu jsou z řad strany pevně ovládané Kaczyńským velmi neobvyklá a přicházejí v době, kdy se nové vedení jeho liberální Občanské platformy (PO) zapojuje do desetitisícových demonstrací proti současné vládě.

Silná pozice

Tuskovi vyprší dvouapůlletý mandát přesně za rok a předpokládá se, že bude ve funkci chtít pokračovat. Podle některých názorů se PiS jeho podporou snaží zachovat Polsku silnou pozici v unii, která je velmi kritická k současnému dění v zemi. Konzervativci začali Polsko vést směrem ven z prointegračního jádra, kam patřilo za Tuskových vlád.

Prosté vysvětlení pro krok Kaczyńského strany má přední politička PO Malgorzata Kidawá-Blońská, podle níž chce šéf konzervativců Tuska jednoduše „uklidit“ co nejdále. „Vždycky s Tuskem prohrál, tak ho tu nechce,“ připomněla v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Zet, že PiS prohrála s PO vedenou současným předsedou Evropské rady dvoje volby v řadě a strávila osm let v opozici.