Kalamita v USA se nekonala, předpověď nevyšla

Kvůli pesimistické předpovědi zmizela z ulic New Yorku auta

Kvůli pesimistické předpovědi zmizela z ulic New Yorku auta Zdroj: ctk/ap

Největší americké město New York vyvázlo bez větší úhony z mohutné zimní bouře, kterou meteorologové očekávali na severovýchodním pobřeží USA. Ráno místního času (po poledni SEČ) se život ve všech pěti newyorských čtvrtích vrátil do normálních kolejí, obnovena byla i městská hromadná doprava. Meteorologická služba přiznala, že předpověď tentokrát nevyšla.

Šest amerických států na východním pobřeží vyhlásilo kvůli očekávané sněhové bouři nouzový stav. Meteorologická služba hovořila o sílící bouři ohrožující životy, která přinese mimořádnou sněhovou nadílku a vichry o rychlosti přes 100 kilometrů v hodině.

Guvernér státu New York Andrew Como zakázal lidem od pondělí 23:00 místního času (dnes 05:00 SEČ) vyjíždět na silnice, vyjma případů nouze. Opatření se dotklo i samotného města New York, v němž zůstaly uzavřeny i školy, divadla a úřady, fungovat přestala i OSN. Bouře měla postihnout kolem 60 milionů lidí.

Ráno místního času ale guvernér Cuomo dopravní omezení pro stát i město New York odvolal. Železniční spoje mohou mít ještě zpoždění, ale newyorské metro i příměstská rychlodráha fungují normálně, byť z bezpečnostních důvodů ve víkendovém režimu.

Svého obávaného nákladu se těžká zimní mračna zbavila severněji, nad státy Massachusetts, Rhode Island a Connecticut. I tam ale objem srážek zaostal za předpověďmi synoptiků. Každou hodinu tam podle agentury Reuters přibylo pět až osm centimetrů sněhu. V Bostonu ho napadlo 64 centimetrů, o šest centimetrů méně než v rekordním roce 2003. V newyorském Central Parku naproti tomu dnes napadlo jen 15 centimetrů.

Ve státě Massachusetts na několika místech vypadl proud, ale vážnější problémy se nečekají, protože mrzne a sníh není těžký. Starosti energetikům spíš dělal silný vítr.

Newyorský guvernér Cuomo svá dramatická preventivní rozhodnutí z předešlého dne obhajoval. „Mnohem radši jsem v situaci, kdy nám přeje štěstí, než když ho nemáme a lidé umírají. Vycházeli jsme z nejlepších informací, co jsme měli,“ řekl guvernér novinářům. S jeho odůvodněním podle televize CNN souhlasil i newyorský starosta Bill de Blasio.

Krizová bezpečnostní opatření odvolal i guvernér sousedního státu New Jersey Chris Christie. Doprava bude v tomto státě obnovena během odpoledne.

Americká národní meteorologická služba přiznala, že její předpověď se minula se skutečností. „Rychle se měnící zimní bouře je obtížné předpovídat, zejména pokud jde o jejich směr. Naše věda urazila velkou cestu, ale v atmosféře je stále příliš mnoho jevů, které jsou pro předpovědi výzvou,“ upozornili meteorologové. Bouře se podle jejich nových informací přesunula velmi rychle na východ a sněhová nadílka je mnohem menší, než se původně zdálo.

„Děláme spoustu těžkých rozhodnutí a čekají od nás, že to vyjde. Teď to nevyšlo,“ řekl listu The New York Times meteorolog Gary Szatkowski.