Kanada končí s Kjótským protokolem, považuje ho za minulost

ilustrační foto

ilustrační foto

Kanada je první zemí, jež oznámila, že odstoupí od Kjótského protokolu. Po návratu z jihoafrického Durbanu, kde o víkendu skončila konference o klimatických změnách, to oznámil ministr životního prostředí země Peter Kent. Rozhodnutí je vážnou ránou pro už tak dost problémovou smlouvu.

Platnost Kjótského protokolu, která byla původně stanovena do roku 2012, se na základě dohody z Durbanu prodlouží o pět let. Kanadský krok není žádným velkým překvapením, Ottawa si delší dobu stěžovala na to, že protokol je nefunkční, a to hlavně kvůli neúčasti velkých znečišťovatelů v čele s USA a Čínou. „Jak jsme řekli, Kjóto je pro Kanadu minulostí. Uplatňujeme naše zákonné právo formálně od něj odstoupit,“ řekl nyní Kent. Neuvedl však, kdy přesně k tomu dojde.

Rozhodnutí vyvolalo negativní reakce doma i v zahraničí. „Je to národní ostuda. Premiér (Stephen) Harper právě naplival do obličejů lidí po celém světě, pro které jsou klimatické změny stále více otázkou života a smrti,“ řekl Reuters Graham Saul z organizace Climate Action Network Canada. Čínská vláda označila rozhodnutí za politováníhodné. „Kanadský takzvaný důvod pro upuštění od smlouvy je absurdní a je jen výmluvou při útěku před zodpovědností,“ uvedla agentura Nová Čína.

Kent řekl, že země bude usilovat o uzavření nové dohody, do které by se zapojily všechny velké státy.