Kapitál se ilegálně nejvíce odlévá z Afriky. Největší přítok je do východní Evropy

Keňa, ilustrační foto

Keňa, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Kapské město, Jihoafrická republika
Kapské město, Jihoafrická republika
3
Fotogalerie

Nelegální toky kapitálu se na celkové hodnotě obchodu rozvíjejících se zemí v desetiletí 2005 až 2014 podílely 14 až 24 procenty a nejzranitelnější je pokoutním odlivem kapitálu Afrika. Uvedl to dnes washingtonský institut Global Financial Integrity (GFI). Jeho zpráva vyšla před setkáním Světového ekonomického fóra v jihoafrickém Durbanu, které se má zaměřit na rozvojové a finanční problémy černého kontinentu. V nelegálním přílivu kapitálu vede podle GFI východní Evropa.

V roce 2014, z něhož jsou poslední známé údaje, se objem nelegálního přílivu a odlivu kapitálu z rozvíjejícího se světa pohyboval v rozpětí 2-3,5 bilionu dolarů (až 86 bilionů Kč), uvedl GFI. "Rozsáhlé nelegální toky kapitálu znamenají pro rozvíjející se tržní ekonomiky odklánění zdrojů od jejich nejefektivnějšího sociálního využití a zřejmě negativně dopadají na domácí hospodářský růst," citovala ze zprávy GFI agentura Reuters.

Nelegální odliv peněz obírá chudé země o kapitál, který by mohl být zdaněn či investován, nelegální přítoky zase ukazují na směrování kapitálu do daňových rájů nebo na praní špinavých peněz. GFI odhadla za rok 2014 nelegální odlivy na 620-970 miliard dolarů, zatímco nelegální přílivy se pohybovaly mezi 1,4 až 2,4 bilionu dolarů.

Největším odlivem kapitálu trpí subsaharská Afrika, kde jej GFI pro roky 2005-2014 odhadl na 7,5-11,6 procenta celkového obchodu tohoto regionu. Subsaharská Afrika, která je závislá na přílivu rozvojové pomoci a charitativních darů, je tak podle některých rozvojových ekonomů kvůli masivnímu nelegálnímu odlivu čistým vývozcem kapitálu do zbytku světa.

V nelegálním přílivu kapitálu vede region rozvíjející se Evropy, tedy hlavně země východní Evropy a bývalého Sovětského svazu v čele s Ruskem Podle GFI se podíl těchto přílivů na celkovém obchodu regionu podílí 12,4 - 21,0 procenta. Nelegální toky kapitálu se realizují převážně falešným fakturováním obchodu, uvádí zpráva.