Kapitál českých firem z daňových rájů klesl o 40 miliard

Ilustrační

Ilustrační Zdroj: scom, archiv Blesku

Kapitál českých firem z daňových rájů se loni snížil o 40 miliard korun. Do jejich základního kapitálu podnikatelé investovali celkem 2,65 bilionu korun, z toho 14 procent, tedy 377 miliard korun, pochází od subjektů, které mají registrované sídlo v daňovém ráji. Jejich podíl však klesl ze 3,1 procenta na 2,9 procenta. Důvodem odlivu upsaného kapitálu z daňových rájů je vyřazování Nizozemska z holdingových struktur, uvedla poradenská společnost Bisnode.

Ke konci loňského roku mělo vlastníka v destinaci považovaný za daňový ráj celkem 13.185 českých společností, o 234 méně než v roce 2015. "Ve stejném období také klesl objem kapitálu z daňových rájů investovaný do základního jmění českých firem o 40 miliard korun, což je meziroční pokles téměř o desetinu," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Objem kapitálu z daňových rájů v českých firmách dosáhl svého vrcholu v roce 2014 a do konce loňského roku se snížil o více než 54 miliard korun. Nebýt loňského poklesu nizozemského kapitálu v základním jmění českých firem o více než 45 miliard korun, celkový kapitál z daňových rájů by loni meziročně vzrostl o 5,2 miliardy korun.

Přesto mezi zahraničními vlastníky z daňových rájů s výraznou převahou, se 43 procenty (165 miliard korun), dominuje nizozemský kapitál, nicméně jeho podíl se od roku 2013 snížil o 14 procentních bodů. S odstupem následuje s 24 procenty lucemburský kapitál, jehož podíl se ve sledovaném období zvýšil o 11 procentních bodů a kyperský kapitál s 16 procenty. Z celkového kapitálu upsaného z daňových rájů pochází 88 procent z takzvaných on-shore, tedy evropských destinací.

Mezi lety 2015 a 2016 nejvíc vzrostl objem kapitálu z Jersey (o 3887 procent), Monaka (2867 procent) a Hongkongu (1529 procent). V absolutních hodnotách činí nárůst kapitálu z Monaka 7,9 miliardy korun, z Jersey tři miliardy korun a z Hongkongu 1,5 miliardy korun. Naopak nejvýraznější pokles kapitálu zaznamenaly Spojené arabské emiráty (- 85 procent), Ostrov Man (- 57 procent) a Nizozemsko (- 21 procent). V absolutních hodnotách v čele odlivu kapitálu jednoznačně stojí Nizozemsko (- 45 miliard korun) před Kyprem (- sedm miliard) a Spojenými arabskými emiráty (- 2,2 miliardy korun).

Jako daňové ráje se označují země s nízkým nebo žádným zdaněním zahraničních firem. Cílem vlád těchto zemí je přilákat zahraniční kapitál a vytvořit z příslušné země významné finanční centrum. Stát podle analytiků přichází kvůli daňovým rájům až o desítky miliard korun ročně. Ještě větší škody ale způsobuje možnost praní špinavých peněz a zastírání trestné činnosti.