Každý druhý německý zaměstnanec dostane vánoční prémie

Německo, průmysl

Německo, průmysl Zdroj: profimedia.cz

Až polovina německých zaměstnanců se může těšit na vánoční bonus. Někteří z nich mají dokonce na odměnu právo ze zákona.

V německých vánočních prémiích budou značné rozdíly. Jeden plat navíc dostanou například zaměstnanci bank či potravinářských firem. Dělníci v kovoprůmyslu získají k platu bonus 55 procent, ale záleží na konkrétních kolektivních smlouvách. Nepoměr stále panuje i mezi Západem a Východem země.

Méně než západní kolegové dostanou v bývalé NDR například zaměstnanci v chemickém průmyslu a ve státní správě. Srovnatelné odměny ale obdrží pracovníci ve stavebnictní či službách. Sedm milionů Němců si ve výši odměn dokonce meziročně polepší. „V mnoha průmyslových odvětvích je letos vyšší úroveň mezd. Proto se vánoční bonus, pokud je vázán na pevné procento z měsíční mzdy, zvyšuje“ uvedl šéf odborů WSI k Reinhard Bispinck pro server Welt.de.

Kolik zaměstnanců v Německu vánoční bonus nakonec získá se dá jen odhadnout. „Měřeno počtem plátců na sociální pojištění, to může být zhruba 14 milionů pracovníků,“ říká Bispinck.

V některých odvětvích, jako je například zemědělství v Bavorsku, či velkoobchod v Severním Porýní-Vestfálsku se odměny dávat nebudou. Zaměstnanci totiž mají v kolektivních smlouvách uvedeny pevné částky.

„Když je vánoční bonus zakotven v kolektivní smlouvě, má na něj zaměstnanec zákonné právo,“ uvedl Bispinck. Výjimkou je jen případ, kdy se zaměstnavatel dostane do vážných ekonomických problémů.

Jak vysoké jsou mzdy v Německu?