Kempinski otevře v KLDR monstrózní luxusní hotel

hotel Rjongjong, KLDR

hotel Rjongjong, KLDR Zdroj: profimedia.cz

hotel Rjongjong, KLDR
hotel Rjongjong, KLDR
hotel Rjongjong, KLDR
hotel Rjongjong, KLDR
hotel Rjongjong, KLDR
9
Fotogalerie
Pyramidový 105patrový hotel Rjongjong, který se tyčí nedostavěný nad severokorejskou metropolí Pchjongjangem přes 20 let, by měl být v polovině příštího roku konečně otevřen. Podle agentury AP to uvedl ředitel mezinárodního hotelového řetězce Kempinski, jenž bude hotel provozovat. Časopis Esquire označil hotel Rjongjong za nejhorší stavbu v historii lidstva.

Nejstarší evropská síť luxusních hotelů Kempinski, která před pár lety otevřela jeden přepychový hotel v centru Prahy, sdělila, že hotel Rjongjong „bude pravděpodobně částečně“ otevřen příští rok. Jeho součástí budou obchody, kanceláře, taneční sály, restaurace a 150 hotelových pokojů, sdělil výkonný ředitel firmy Reto Wittwer.

Hotel Rjongjong si prohlédněte ve fotogalerii:

Severokorejský komunistický režim zahájil stavbu gigantického hotelu v 80. letech. V 90. letech byl ale projekt pro nedostatek prostředků přerušen.

Budování bylo obnoveno v roce 2009 a nyní ho údajně financuje telekomunikační firma Orascom Telecom, která sídlí v Káhiře a která zavedla v roce 2008 do KLDR první mobilní síť.

Hotel Rjongjong by měl mít podle plánu 8000 pokojů a několik otáčivých restaurací na vrcholu. Provoz hotelu by ale podle odhadů spotřeboval tolik elektrické energie jako celý Pchjongjang. Zvláštní kónický tvar také prý neumožňuje montáž výkonných výtahů. Možná i proto se zatím počítá se zprovozněním jen několika desítek spodních pater.