Kerry: Vyostřená prezidentská kampaň je pro USA ostudou

Ministr zahraničí John Kerry

Ministr zahraničí John Kerry Zdroj: CTK

Americký ministr zahraničí John Kerry řekl, že vyostřená prezidentská volební kampaň v USA je pro zemi ostudou. "Ať už jedu kamkoli, s jakýmkoli vůdcem se setkám, všichni se mne ptají, co se to v Americe děje. Nemohou tomu uvěřit," řekl Kerry v nedělním rozhovoru se stanicí CBS.

Demokratický politik tak reagoval na otázku ohledně zahraničních reakcí na kontroverzní výroky republikánských kandidátů v souvislosti s nedávnými teroristickými útoky v Bruselu. Podle některých dotazů, které mu byly položeny, je prý Kerrymu jasné, že „to, co se děje, je pro zemi ostudou“. Vedoucí představitelé cizích zemí jsou podle Kerryho „šokováni“. Současná kampaň „zasévá v jejich duších pochybnosti o naší stabilitě a spolehlivosti“, dodal Kerry.

Šéf americké diplomacie narážel na prohlášení republikána Teda Cruze, který po atentátech z 22. března navrhl, aby muslimské čtvrti hlídala policie, „dřív než se zradikalizují“. Cruzův soupeř Donald Trump zase v minulosti vyzýval k zákazu vstupu muslimů na území USA a obhajoval mučení lidí podezřelých z terorismu.

Kerry rovněž vyzval Američany cestující po Evropě, aby byli opatrní a vyhýbali se zalidněným místům. „Lidé nemusejí žít ve strachu. Ale neznamená to, že nebudou vnímat své okolí,“ uvedl.