KLDR další pokus odpálit balistickou raketu nevyšel

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reuters

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
9
Fotogalerie

Severní Korea podnikla u svého východního pobřeží další test rakety, ale neúspěšný. Velitelství amerických sil v Tichomoří uvedlo, že raketa explodovala několik sekund po svém odpálení. O jaký typ zbraně se jednalo, experti stále analyzují. Severokorejská média test doposud ponechala bez povšimnutí, o úspěšných obvykle informují ihned.

Pokus přišel den poté, co se v severokorejském hlavním městě Pchjongjangu konala vojenská přehlídka v rámci oslav 105. výročí narození zakladatele komunistického režimu Kim Ir-sena. Na přehlídce se objevily také nové balistické střely.

Televizní stanice CNN uvedla, že podle jihokorejských armádních činitelů byla raketa vystřelena z přístavu Sinpcho. Z tohoto místa vyletěla podle americké armády i balistická střela při předchozím testu před dvěma týdny; tehdy uletěla 60 kilometrů a dopadla do Japonského moře.

Severokorejská armáda podle Američanů využívá loděnice v Sinpcho k aktivitám souvisejícím s ponorkami. CNN informovala, že americké satelity tam tento měsíc zaznamenaly zvýšenou činnost. Nejmenovaný americký činitel upřesnil, že to bylo v době předchozího raketového testu.

Tichomořské velitelství USA sdělilo, že nejnovější raketa byla vystřelena v sobotu v 17:21 EST (sobota 23:21 SELČ). Vzhledem k tomu, že téměř okamžitě explodovala, je k dispozici málo údajů. Zřejmě šlo o další balistickou střelu, nicméně američtí vojenští činitelé nevěří, že by měla mezikontinentální dosah.

"Naše (jihokorejská) vláda tuto vážnou hrozbu pro Korejský poloostrov a pro celé mezinárodní společenství odsuzuje," uvedlo dnes v prohlášení jihokorejské ministerstvo zahraničí. Zároveň podle CNN zaznělo varování, že pokud se jednalo o test interkontinentální balistické rakety, "bude následovat trestné opatření, které severokorejské úřady nebudou s to zvládnout".

Washington na neúspěšný severokorejský test zatím oficiálně nereagoval. Podle agentury Reuters nejmenovaný poradce Bílého domu pro zahraniční politiku, který doprovází viceprezidenta Mike Pence na jeho nynější cestě do Asie a Tichomoří, jen poznamenal, že nejde o žádné překvapení. "Předpokládali jsme to," řekl.

Pence dnes přiletěl do Jižní Koreje. V programu má následně návštěvy Japonska, Indonésie, Austrálie a amerického státu Havaj.

Podívejte se, jak vypadaly předchozí zkoušky raketového arzenálu KLDR:

Video placeholde

Raketové zkoušky KLDR • reuters

KLDR provedla předchozí test na počátku tohoto měsíce před vrcholnou schůzkou představitelů Spojených států a Číny, která je hlavním spojencem Severní Koreje. Na schůzce se jednalo také o severokorejském zbrojním programu.

Podle tiskových agentur KLDR na sobotní vojenské přehlídce zřejmě ukázala nové rakety dlouhého doletu a balistické střely odpalované z ponorek s dosahem více než 1000 kilometrů. Podle expertů to naznačuje, že Severní Korea postupuje v realizaci plánu umístit své balistické střely na obtížně zaměřitelné ponorky. Odborníci na zbraně rovněž zaznamenali, že před tribunou projelo na tahačích i několik mezikontinentálních raket podle všeho nového typu s mobilními odpalovacími rampami.