KLDR prý simulovala útok raketami na Jižní Koreu, měly nést jaderné hlavice

Kim Čong-un

Kim Čong-un Zdroj: ctk

Severní Korea oznámila, že její zkušební odpálení balistických raket simulovalo útoky na jihokorejské přístavy a letiště, které využívá americká armáda. Informovala o tom agentura Reuters, podle které jde nejspíš o narážku na úterní raketový test KLDR.

Severní Korea v rozporu s rezolucemi OSN vypálila v úterý tři balistické rakety, které dopadly do Japonského moře. Tento další raketový test je považován za demonstraci síly v reakci na nedávné oznámení, že Jižní Korea a USA vybraly místo, kde postaví vyspělý americký protiraketový štít THAAD.

Oficiální severokorejská tisková agentura KCNA uvedla, že simulace zahrnovala výbuchy jaderných hlavic instalovaných na raketách.

Podle poradce jihokorejského námořnictva ale téměř nic nenasvědčuje tomu, že se KLDR podařilo sestrojit skutečnou jadernou hlavici. „Je to ovšem připomínka, že pokračují ve vývoji jaderné hlavice, což pro nás samo o sobě zvyšuje rizika,“ řekl.

KLDR a Jižní Korea jsou formálně stále ve válečném stavu. Pchjongjang pravidelně vyhrožuje zničením svému jižnímu sousedovi, Japonsku i Spojeným státům.