KLDR by mohl osvobodit nynější velvyslanec v Česku, tvrdí uprchlý Korejec

Severokorejský velvyslanec v Česku Kim Pchjong-il (v popředí)

Severokorejský velvyslanec v Česku Kim Pchjong-il (v popředí) Zdroj: ctk

Prezident republiky Miloš Zeman převzal na Pražském hradě pověřovací listinu nového velvyslance KLDR Kim Pchjong-ila
Bývalí vůdci KLDR Kim Ir-sen (vlevo) a Kim Čong-il
Kim Čong-un během oslav 70. výročí strany
3
Fotogalerie
Severokorejský velvyslanec v Česku Kim Pchjong-il by mohl svrhnout diktátorský režim v KLDR. Coby nepohodlný člen vládnoucí dynastie je prý v zemi neuvěřitelně populární. Tvrdí to bývalý severokorejský voják, který z KLDR uprchl a nyní žije v Londýně. Podle něj by Kim Pchjong-il chtěl skončit s nynějším vymýváním mozků, hladověním a vězeňskými lágry.

Současný severokorejský vládce Kim Čong-un má údajně z Kim Pchjong-ila obavy. „Kim Čong-un si myslí, že je právoplatným vůdcem, ale ve skutečnosti to je Kim Pchjong-il,“ citoval britský list Daily Star uprchlého vojáka.

Podle něj lidé v KLDR dvaašedesátiletého diplomata Kim Pchjong-ila všichni znají a podporují ho. „Severokorejská vláda se snaží předstírat, že Kim Čong-un je pevný v kramflecích, ale uvnitř režimu zuří boj o moc,“ dodal voják.

Kim Pchjong-il je synem zakladatele stalinistického režimu a prvního vůdce KLDR Kim Ir-sena a zároveň je strýcem současného diktátora Kim Čong-una. Na velvyslanecký post v Praze nastoupil loni v lednu poté, co byl 17 let ambasadorem v Polsku.

Podle dřívějších spekulací je Kim Pchjong-il považován za hrozbu pro severokorejské vlády kvůli jeho fyzické podobě s otcem Kim Ir-senem a stále je údajně pod drobnohledem zpravodajských služeb Severní i Jižní Koreje. Podle některých expertů nicméně skutečnost, že je stále naživu, spíše naznačuje, že současným vládcem Kim Čong-unem není považován za vážnou hrozbu.

Kim Pchjong-il zahájil diplomatickou kariéru již v roce 1979, kdy nastoupil na ambasádu v tehdejší Jugoslávii. Pak už se stal velvyslancem postupně v Maďarsku, Bulharsku, Finsku a v roce 1998 v Polsku.

Diplomatické posty v Evropě na něj zbyly proto, že u svého otce údajně upadl kvůli svému nevázanému životu v nemilost. Kim Ir-sen na sklonku 70. let Kim Pchjong-ila záměrně „uklidil“ do Evropy, aby nemohl ovlivňovat politiku v zemi. Chtěl také zmírnit rivalitu mezi svými syny.

Nástupcem Kim Ir-sena v čele země se proto v roce 1994 stal Kim Pchjong-ilův poloviční bratr Kim Čong-il, nejstarší syn Kim Ir-sena z prvního manželství. Nynějšího ambasádora v Česku měl zakladatel totalitního režimu KLDR se svojí druhou ženou.