KLDR prý uvažuje o vrcholné schůzce také s Japonskem

Kim Čong-un

Kim Čong-un Zdroj: ČTK

Japonsko navrhlo Severní Koreji konání dvoustranného summitu a Pchjongjang už o možnosti schůzky vrcholných činitelů KLDR a Japonska diskutoval. Napsal to japonský list Asahi.

Vláda severokorejského vůdce Kim Čong-una informovala vedoucí činitele severokorejské komunistické strany o možnosti konání summitu s Japonskem, napsal japonský deník, který se odvolává na nejmenovaný severokorejský zdroj a příslušné dokumenty. Asahi rovněž píše, že vláda KLDR vysvětlovala své plány ohledně bilaterálních diplomatických vztahů vůči Jižní Koreji, Spojeným státům, Číně, Japonsku a Rusku.

Japonský vládní zdroj už v polovině tohoto měsíce Reuters řekl, že Japonsko uvažuje o tom, že bude usilovat o setkání japonského premiéra Šinzó Abeho s Kim Čong-unem, přičemž by se mělo diskutovat o únosech japonských občanů severokorejskými agenty před desítkami let.

S čínským prezidentem Si Ťin-pchingem se Kim už tento týden sešel během své první zahraniční cesty od nástupu k moci. Vrcholné schůzky s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem a americkým prezidentem Donaldem Trumpem jsou už několik týdnů plánovány na duben, potažmo květen.

Severokorejské dokumenty údajně hovoří o možnosti uskutečnění japonsko-severokorejské vrcholné schůzky na začátku června.

Dnes začala v Pchanmundžomu v demilitarizovaném pásmu na mezikorejské hranici přípravná schůzka činitelů KLDR a Jižní Koreje před chystaným dubnovým summitem. Podle . Zatím ale podle agentury AP nejsou žádné výsledky schůzky konané za zavřenými dveřmi známy.

Podle kritiků se KLDR svými vstřícnými gesty snaží dosáhnout zmírnění tlaku a mezinárodních sankcí, kterými Rada bezpečnosti OSN trestá Severní Koreu za její pokračující raketové a jaderné zbrojní programy. Kvůli sankcím Pchjongjang přišel o většinu zdrojů příjmů.