KLDR se chystá odpálit další raketu dlouhého doletu, tvrdí Soul

Kim čong-un (ilustrační foto)

Kim čong-un (ilustrační foto)

Jižní Korea varovala, že u svého severního souseda zaznamenala bezprostřední přípravy na odpal rakety dlouhého doletu. Podle Soulu je zvýšená aktivita patrná v raketové střelnici Sohe na severozápadě země. KLDR v úterý upozornila tři úřady OSN, že mezi 8. a 25. únorem vyšle na oběžnou dráhu satelit pro pozorování Země. Západ to považuje za zastírací manévr pro raketový test.

Podle agentury AFP by se zkouška mohla uskutečnit 16. února, kdy si Pchjongjang připomene výročí narození zesnulého bývalého vůdce Kim Čong-ila, otce stávající hlavy státu Kim Čong-una.

O zvýšených aktivitách na střelnici Sohe svědčí také satelitní snímky pořízené americko-korejským institutem při Univerzitě Johnse Hopkinse v Baltimoru. Na fotografiích z 1. února je patrné podstatně větší množství vozidel než na snímcích o týden starších. Větší ruch je také viditelný v budově, která je určená pro přijímání jednotlivých stupňů rakety, a v komplexu pro zkoušky raketových motorů.

Podobné informace o činnosti na střelnici Sohe přinesla i japonská televize NHK s odvoláním na nejmenované činitele. Dodala současně, že na východním pobřeží KLDR byl zpozorován přesun mobilního odpalovacího zařízení s balistickou střelou. V prosinci 2012 severokorejská raketa dlouhého doletu Unha-3 vynesla ze základny Sohe na severozápadě země na oběžnou dráhu pozorovací družici, což Západ odsoudil jako zakázaný test severokorejských raketových zbrojních technologií.

Kam dopadnou úlomky rakety?

Jižní Korea a Japonsko se obávají, že by úlomky rakety mohly dopadnout na jejich území, ačkoli při nedávných severokorejských raketových zkouškách se tak nestalo. Soul i Tokio uvedly, že jsou připraveny sestřelit jakékoli části rakety, které by ohrožovaly jejich území.

Podle jihokorejských úřadů by první stupeň rakety mohl dopadnout k západnímu pobřeží Jižní Koreje a další trosky by mohly skončit u jihokorejského turistického ostrova Če-džu. Druhý stupeň rakety zřejmě dopadne poblíž východních břehů Filipín, dodaly jihokorejské úřady. Severní Korea minulý měsíc provedla svůj čtvrtý jaderný test. Tvrdila přitom, že poprvé vyzkoušela silnější vodíkovou bombu, experti ale toto tvrzení zpochybnili.

Podle analytiků by nové zkoušky mohly souviset s chystaným prvním kongresem vládnoucí Strany práce po 35 letech a snahou mladého diktátora Kim Čong-una o upevnění moci před touto událostí.