Komise hledá způsoby, jak zlepšit čerpání evropských peněz

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Karlis Dambrans via Flickr

Několik způsobů, jak podpořit nedostatečné čerpání peněz z končících operačních programů, by měla v nejbližší době nabídnout Evropská komise zemím, kterých se problém týká. Podle české eurokomisařky pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost pohlaví Věry Jourové je to pro Českou republiku výborná šance jak dotáhnout a maximálně využít zatím nedočerpané prostředky určené původně pro roky 2007 až 2013.

O možnostech se v posledních týdnech intenzivně vyjednávalo. S předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem se kvůli tomu například na okraj nedávného mimořádného summitu EU sešli premiéři Bulharska Bojko Borisov, Slovenska Robert Fico a Česka Bohuslav Sobotka.

Po ní český premiér řekl, že ČR je součástí iniciativy, která se snaží dosáhnout maximálního vyčerpání finančních prostředků z minulého víceletého období. „My jsme v těch minulých dvou letech přišli přibližně o 20 miliard korun, které jsme nestihli vyčerpat. Já bych rád letos udělal vše pro to, aby ta částka byla co nejmenší,“ uvedl Sobotka. Možnost čerpat peníze z minulého programového období končí na konci letošního roku.

Fázování projektů

Jednou z klíčových věcí, které by mohly pomoci například u velkých staveb dopravní infrastruktury tak má být takzvané fázování. Projekty, u nichž je zřejmé, že letos nebudou dokončeny, bude možné rozdělit a financovat tedy alespoň z části při současném řešení návaznosti dalšího proplácení už v rámci současného víceletého období.

Do konce roku 2016 bude prodloužena lhůta k využívání finančních nástrojů, tedy například půjček či záruk, které pomáhají malým a středním podnikům a bývají efektivnějším, účelnějším a udržitelnějším způsobem využití prostředků z evropských fondů.

Pružnost v rámci prioritních os

Komise zvažuje také „pružnost“ v rámci různých takzvaných prioritních os. Mělo by tedy být možné až o desetinu přesáhnout povolené čerpání v jedné z nich za předpokladu stejně vysokého nedočerpání v jiné části programu. Možné by navíc mělo být také započítat do čerpání i zaplacené zálohy na dosud nevykonané práce nebo umožnit čerpání u projektů v případech, kde došlo k menším pochybením, po odečtení korekcí. To umožní v omezeném čase, který zbývá, neztrácet čas opakováním výběrového řízení.

„Těžko mohu odhadovat, protože tu agendu nedělám, ale byla bych ráda, aby ta nedočerpaná částka byla co nejmenší. Moje optimistické odhady jsou deset miliard (korun),“ řekla Jourová.