Komise prověřuje novou polskou daň z obratu maloobchodních prodejců

Polské obchody, ilustrační foto

Polské obchody, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Evropská komise začala prošetřovat, zda nová progresivní daň z obratu, která v Polsku pro maloobchod platí teprve od počátku měsíce, neporušuje unijní pravidla o hospodářské soutěži. Polsko by také daň nemělo uplatňovat do doby, než komise situaci vyhodnotí.

„Podle předběžného názoru komise nemá progresivní struktura daně ospravedlnění v logice polského daňového systému,“ napsala unijní exekutiva. Polsko zatím podle komise neobjasnilo, proč by měly větší firmy platit jinou daň než menší hráči na trhu.

Komise se nyní obává, že různá míra zdanění může znamenat selektivní výhodu pro společnosti s malým obratem a představovat tak státní pomoc ve smyslu unijních pravidel.

Daň byla schválena v létě a týká se maloobchodních prodejců. Ti s obratem do 17 milionů zlotých (přes 106 milionů korun) jsou od daně osvobozeni. Pro obrat mezi 17 a 170 miliony zlotých je daň 0,8 procenta a nad 170 milionů 1,4 procenta. Komise dnes připomněla, že daň, která začala platit 1. září, zatím nikdo nezačal platit. Vyměřována má ale být každý měsíc.

Věc začala komise prověřovat na základě informací z médií a v srpnu také dostala stížnost, podle které podoba daně porušuje pravidla o evropské hospodářské soutěži.