Konec španělského patu, socialisté budou tolerovat lidovce

Mariano Rajoy

Mariano Rajoy Zdroj: reuters

Marian Rajoy
Zleva Mariano Rajoy, Francois Hollande, Angela Merkelová a Mario Monti
Španělsko, Mariano Rajoy
Šéf španělských lidovců Mariano Rajoy
Mariano Rajoy
8
Fotogalerie

Španělská socialistická strana (PSOE) pomůže ukončit desetiměsíční patovou politickou situaci, která paralyzovala zemi a ohrožovala ekonomické oživení.

Podle agentury Reuters dnes většina vysokých představitelů strany schválila, že nepřímo podpoří šéfa lidovců Mariana Rajoye jako premiéra pro další funkční období, když se poslanci PSOE v parlamentu zdrží hlasování o důvěře vládě. Pro tento krok se vyslovilo 139 představitelů vedení strany, proti jich bylo 96.

Čtvrtá největší ekonomika eurozóny tak dostane po deseti měsících krize novou vládu a Španělé nebudou muset v prosinci již potřetí během 12 měsíců k volbám. Patová situace v zemi nastala, když ve volbách loni v prosinci žádná ze stran nezískala absolutní většinu. Poprvé v historii Španělska se tak v červnu musely parlamentní volby opakovat, protože navržená vláda nezískala v březnu důvěru poslanců. Po červnových volbách však byla situace podobná.

V prosinci i v červnu zvítězili lidovci, jejichž předseda Rajoy ale první nabídku od krále na sestavení vlády v lednu odmítl a začátkem září nezískal důvěru poslanců pro funkci premiéra. Zemi zatím stále vede Rajoyova vláda vytvořená po volbách v roce 2011.

Španělský král Felipe VI. již dříve uvedl, že se na počátku příštího týdne setká s lídry politických stran a pokud uzná, že někdo z nich má šanci získat v parlamentu důvěru, nominuje ho na premiéra.

Rajoy má nyní kromě svých lidovců podporu strany Ciudadanos a Kanárské koalice, což mu nestačí na absolutní většinu. Pokud se ale socialisté hlasování zdrží, lidovecký premiér projde. Podle listu El País stačí, aby se zdrželo 11 socialistických poslanců.

Španělsko již několik desetiletí vedou buď konzervativci nebo socialisté a nikdy nemělo koaliční vládu, upozornila agentura AP.