Konflikt na východě Ukrajiny se vyhrocuje. Vyžádal si již 2086 mrtvých

Ukrajinský hasič stojí vedle kráteru. V pozadí jsou zničené autobusy po odstřelování Doněcku.

Ukrajinský hasič stojí vedle kráteru. V pozadí jsou zničené autobusy po odstřelování Doněcku. Zdroj: CTK/AP/Sergei Grits

Ukrajinští vojáci z praporu "Donbass" v obci Mariinka u Doněcku na východní Ukrajině
Ukrajinský vládní voják z praporu "Donbass" v obci Mariinka u Doněcku na východní Ukrajině
Žena jde z trhu po ostřelování ve městě Yasynuvata, které leží v blízkosti pevnosti rebelů
Místní obyvatel kontroluje škody po ostřelování v Doněcku
Dům po odstřelování v Doněcku
7
Fotogalerie
Ozbrojený konflikt na východě Ukrajiny, kde ukrajinská armáda bojuje proti proruským separatistům, si od poloviny dubna do 10. srpna vyžádal 2086 mrtvých a takřka 5000 zraněných. Bilance obětí zahrnuje vládní vojáky, rebely i civilisty.

S odvoláním na úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva to napsala agentura Reuters. Počet mrtvých se oproti údajům z 26. července, kdy OSN udávala 1129 zabitých, takřka zdvojnásobil.

„Jasně to odpovídá tomu, že se konflikt vyhrocuje,“ uvedla Cécile Pouillyová, která je mluvčí zmíněné agentury OSN. Dodala nicméně, že „odhady jsou velmi opatrné“. Rovněž řekla, že v průměru od dubna zahynulo, nebo utrpělo zranění přes 60 lidí denně.

V úterý informovala o počtu mrtvých vojáků ukrajinská armáda. Ta tvrdí, že od počátku operace na východě země padlo 568 vojáků a dalších 2210 bylo zraněno.

Na východní Ukrajinu zatím stále míří ruský konvoj takřka tří stovek kamionů s humanitární pomocí. Kolona by podle plánů mohla ve čtvrtek dorazit do ukrajinského Luhanska, který je pod kontrolou proruských separatistů. Zda se tak ale skutečně stane, není jasné. Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov konvoj označil za provokaci a prý jej do země nevpustí.

Ukrajina, bojeUkrajina, boje | E15