Koronavirus na Slovensku: v tamním zdravotnictví začal platit stav nouze

S pandemií se potýká i Slovensko

S pandemií se potýká i Slovensko Zdroj: profimedia

S pandemií se potýká i Slovensko
S pandemií se potýká i Slovensko
3
Fotogalerie

Na Slovensku vstupuje ve čtvrtek v platnost nouzový stav ve zdravotnictví. Opatření umožní státu povolat do služby i zdravotníky ze soukromého sektoru. Vyplývá to z rozhodnutí kabinetu premiéra Petera Pellegriniho, který pracovníkům ve zdravotnictví také zakázal stávkovat. Platnost stávajících omezení kvůli koronaviru bude muset být navíc podle premiéra zřejmě prodloužena.

Nouzový stav ve zdravotnictví vláda nejprve v neděli vyhlásila jen pro státní zdravotnická zařízení s cílem připravit se na pandemii. Poté kabinet platnost opatření rozšířil na celou zemi pro všechny nemocnice, záchranky, úřady působící ve zdravotnictví a také pro provozovatele pohřebních služeb. Pellegrini řekl, že rozšíření nouzového stavu se nevztahuje na ambulantní lékaře.

Slovenská vláda na základě údajů od mobilních operátorů zjistila, že po opatřeních na snížení rizik šíření nákazy se pohyb lidí v zemi snížil o třetinu. Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák doplnil, že úřady požádalo o pomoc s návratem do vlasti ze zahraničí přes 1900 Slováků.

Při organizovaném návratu budou muset nastoupit do povinné karantény v zařízení ministerstva vnitra. V úterý musely kvůli odporu části navrátilců z Maďarska vůči karanténě zasahovat speciální policejní jednotky. Doprava autobusy pro Slováky ze zahraničí bude organizována bezplatně, leteckou dopravu si cestující budou muset zaplatit. Vládní letecký speciál vyslalo Slovensko do Číny po náklad zdravotnického materiálu.

Podle dřívějšího odhadu vládního institutu zdravotní politiky by slovenské zdravotnictví mělo mít dostatek techniky na zvládnutí infikovaných koronavirem v nadcházejících dvou měsících. Odborníci ale dlouhodobě upozorňují, že Slovensku chybí tisícovky lékařů a zdravotních sester. Počet potvrzených případů nákazy novým koronavirem na Slovensku překročil hranici sto případů.

S cílem zpomalit šíření nákazy Slovensko dříve uzavřelo kromě jiného školy, řadu prodejen, bary, lyžařská střediska a zakázalo pořádání hromadných kulturních, společenských a sportovních akcí. Pellegrini nyní naznačil, že zmíněná opatření budou muset trvat déle než dosud plánovaných 14 dnů. O prodloužení jejich platnosti bude ale rozhodovat patrně už nová vláda, která nastoupí do úřadu v sobotu.