Personál z hotelů a restaurací se hlásí na úřady práce, řemeslníci se snaží přizpůsobit

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Szkanderová Michaela

Ilustrační foto
Na úřady práce se kvůli vládním opatřením hlásí zaměstnanci hotelů a restaurací, i živnostníci.
Úřad práce kvůli koronaviru vyzval klienty, aby dokumenty vyřizovali elektronicky.
Restaurace jsou uzavřené. Některé pouze vydávají jídla.
5
Fotogalerie

Omezení výroby v továrnách i zavření restaurací zvýšilo počet uchazečů o práci. O kolik lidí se jedná, zatím Úřad práce ČR neumí říct. Část zaměstnavatelů ale uvádí, že přijme své lidi zpět. Situaci komplikuje i omezení provozu pracovních úřadů, kde se lidé mají evidovat elektronicky. Na pozadí této reality premiér Andrej Babiš ve středu vyzval všechny zaměstnavatele, ať pokud možno pracovníky nepropouštějí. 

Zástupci úřadů práce potvrzují, že v oblasti cestovního ruchu lidé přicházejí o zaměstnání. Týká se to hlavně hotelů a restaurací, kde výpovědi dostává především personál, a také automobilek, které postupně utlumují výrobu.

„Právě tyto oblasti postihla přijatá opatření v největší míře a zaměstnavatelé dočasně uzavřeli své provozy. Obdobná situace nastává v oblasti automobilového průmyslu a u subdodavatelských firem působících v této oblasti,“ sdělila deníku E15 mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Podle Beránkové mají zájem o evidenci také lidé, kteří pracovali v restauracích a hotelech v zahraničí, například v rakouských Alpách. „Mnozí zaměstnavatelé uvádějí, že po skončení karantény přijmou propouštěné zaměstnance zpět,“ zmínila Beránková nadějnou informaci.

Úřady práce registrují i větší zájem živnostníků, kteří nyní dočasně přerušují činnost. Opatření proti koronaviru zasáhlo například i divadelní a hudební sféru, kde hodně lidí pracuje na živnostenský list.

Čísly, o kolik lidí více se na pracovní úřady nyní hlásí, však zatím mluvčí nedisponuje. Podle zaměstnance jedné z krajských poboček je situace nepřehledná. Úřad práce vyzval k využívání elektronické komunikace, většina lidí raději i tak vyplňuje papírové formuláře, které vhazují do schránek a boxů.

Řemeslníky drží sezonní práce a havárie

Naopak u řemeslníků je zatím situace příznivější. Například malíři a lakýrníci se podle šéfa jejich cechu Pavla Žatečky přeorientovali na zakázky, které dělají v jiných obdobích. A díky tomu nejsou nyní v nouzi.

„Daří se jim zakázky přesouvat tam, kde by jinak pracovali třeba v létě, ve školách, školkách, také dělají restaurace, kde je třeba jinak zastavit provoz,“ uvedl Žatečka. Jeho kolegové využívají i toho, že celé rodiny teď často odjíždějí na chaty a chalupy. Řemeslníkům zanechají klíče od bytu, a ti tak mohou pracovat.

Ani u oslovených instalatérů zatím nenastal silný propad zakázek. Jen větší firmy omezily práci, menší živnostníci řeší především havárie a další neodkladné situace. Případné ztráty budou sčítat až na konci měsíce.

Dění kolem koronaviru sledujte v online přenosu: