„Král spamu“ jde do vězení. Napadl 30 milionů počítačů

internet

internet Zdroj: profimedia.cz

Soud v Arménii dnes poslal na čtyři roky do vězení ruského občana Georgije Avaněsova, který v minulých letech napadl na 30 milionů počítačů, napsala na svých internetových stránkách britská BBC.

Avaněsov vytvořil takzvaný botnet, což je program, který umí plnit příkazy útočníka zadávané z jiného počítače. Ve svém „nejlepším“ období botnet, kterému vyšetřovatelé dali název Bredolab, vysílal denně přes tři miliardy nevyžádaných e-mailů.

Síť si také najali jiní kyberpiráti, kteří ji využívali k útokům na webové stránky nebo k reklamě na falešné antivirové programy a rozesílali jejím prostřednictví vlastní spam a viry.

Bredolab svému 27letému stvořiteli dokázal vydělat okolo 100 000 eur (přes 2,5 milionu korun) měsíčně.

V říjnu 2010 nad tímto botnetem získala kontrolu nizozemská policie a postupně se jí podařilo zjistit, kdo ho ovládá. Avaněsov se vyšetřování snažil mařit, podnikal internetové útoky na policii, ale vládu nad Bredolabem se mu znovu získat nepodařilo.

Byl souzen v Arménii, protože byl zatčen na letišti v jejím hlavním městě Jerevanu. Podle BBC je rozsudek nad Avaněsovem pro Arménii přelomový, jde prý o prvního odsouzeného počítačového piráta v této postsovětské zemi.