Kreml: Pokud USA vypoví smlouvu o odzbrojení, jsme připravení obnovit vývoj jaderných střel

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Případné vypovězení rusko-americké smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF - Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) ze strany Washingtonu učiní svět nebezpečnějším, uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Pokud USA začnou vyvíjet nové rakety, bude podle něj Moskva nucena reagovat adekvátně s cílem obnovit vojenskou rovnováhu. Peskov zároveň odmítl tvrzení USA, že Rusko smlouvu porušuje.

INF byla prvním dokumentem v historii, který odstranil celou třídu jaderných zbraní. Odstoupení od smlouvy z roku 1987, která zakazuje pozemní balistické rakety a řízené střely s dosahem 500 až 5500 kilometrů, ohlásil v sobotu americký prezident Donald Trump. NATO jeho rozhodnutí podpořilo. Z porušování smlouvy se vzájemně obviňují obě strany.

Oficiálně ale Rusko podle Peskova o tomto kroku zatím informováno nebylo. V Moskvě dnes nicméně jedná bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton, který podle dřívějších zpráv amerického tisku přivezl oficiální zprávu o záměru USA smlouvu vypovědět.

Bolton se má sejít se šéfem ruské bezpečnostní rady Nikolajem Patruševem a s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Během dvoudenní návštěvy má jednat i s prezidentem Vladimirem Putinem.

Lavrov podle agentury Reuters prohlásil, že čeká od Washingtonu vysvětlení jeho záměru.