Kreml separatistické volby respektuje, nikoli uznává

Alexandr Zacharčenko, lídr Doněcké lidové republiky

Alexandr Zacharčenko, lídr Doněcké lidové republiky Zdroj: ctk

Rusko v pátek upřesnilo svůj vztah k separatistickým volbám na východě Ukrajiny, při nichž minulou neděli voliči podle vzbouřenců potvrdili v úřadu dosavadní povstalecké vedení. Vlivný kremelský poradce Jurij Ušakov novináře v Moskvě informoval, že ruské vedení na volby na Donbasu pohlíží "s úctou", ale o uznání nehovoří. Kyjev v reakci vyzval Rusko, aby si nehrálo se slovíčky.

Zatím jediným oficiální stanoviskem Moskvy vůči separatistickému hlasování bylo pondělní prohlášení ministerstva zahraničí, které obsahuje stručnou formulaci o „úctě“ k vyjádřené vůli hlasujících. Na toto prohlášení se dnes odvolal i Ušakov. „Slovo úcta není v dokumentu náhodou,“ řekl novinářům. „Klást rovnítko mezi slova 'úcta' a 'uznání' nelze,“ konstatoval poradce.

Kyjev: Je to podivné slovní žonglování

Na Ušakovovo vysvětlení vzápětí reagoval mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí. „Zaznamenali jsme, že Rusko je jedinou zemí světa, která chová úctu k volební frašce na Donbasu,“ řekl mluvčí Alexij Makejev. „Je to podivné slovní žonglování. Místo toho by Rusko mělo volby odmítnout, jak to udělaly všechny civilizované a demokratické země světa,“ dodal Makejev.

Kremelské vysvětlení mělo v pátek i ohlas v Bruselu, kde ho komentovala mluvčí unijní ministryně zahraničí Federiky Mogheriniové. Brusel vzal Ušakovova slova na vědomí, nic to ale nemění na tom, že EU považuje donbaské volby za nezákonné a neuznává je, řekla mluvčí Maja Kociančičová.