Křesťané se ocitli v obklíčení, musejí se semknout, prohlásil Trump

Republikánský kandidát Donald Trump

Republikánský kandidát Donald Trump Zdroj: CTK

Favorit na republikánskou nominaci do boje o Bílý dům Donald Trump se v pondělí pokusil získat přízeň protestantských voličů, které vyzval k "ochraně křesťanství". V projevu na Svobodné univerzitě ve státě Virginie prohlásil, že křesťané se ocitli "v obklíčení" a musejí se semknout.

Protestanti jsou početně zastoupeni ve státě Iowa, kde 1. února začnou stranické nominační konference známé jako primárky. Trump ve volebním souboji čelí několika kandidátům, kteří mají podle amerického tisku hlubší protestantské kořeny, než kontroverzní - a třikrát ženatý - realitní magnát. Jeho největší soupeř Ted Cruz vystoupením na virginské Svobodné univerzitě svou volební kampaň začal.

Cruz v pondělním projevu ve státě New Hamshire obvinil Trumpa, že jeho konzervativní rétorika je nevyrovnaná. Řekl, že Trump je zklamán z vývoje předvolebních statistik. „Vypadá to, že Donald je trochu otřesen,“ prohlásil Cruz. „Je velmi zklamán, že konzervativci stále víc podporují naši kampaň a že jeho volební preference klesají,“ konstatoval texaský senátor.

Ve státě Iowa se výsledky obou politiků v průzkumech vyrovnaly, zatímco v New Hampshire, kde se primárky uskuteční 9. února, Trump stále ještě vede. Cruz ale spustil intenzivní volební kampaň v tomto státě na severovýchodě USA a Trumpovy statistiky mocně dotahuje.

Slovní přestřelky mezi Trumpem a Cruzem zřejmě právě proto v posledních dnech zesílily, upozorňuje agentura AP. Trump zpochybňuje Cruzovo právo kandidovat s odkazem na skutečnost, že se narodil v kanadském Calgary. Poukazuje rovněž na to, že Cruz v roce 2012 neoznámil půjčky od bank Goldman Sachs a Citibank, které získal na kampaň k volbám do texaského senátu.

Cruz odpovídá obviněním, že Trump není „skutečný konzervativec“, protože v minulosti několikrát finančně podpořil volební kampaň demokratů. Šlo mimo jiné o 50 tisíc dolarů, které miliardář věnoval na kampaň chicagského starosty Rahma Emanuela v roce 2010.

Sám Trump v minulosti připustil, že přispěl i na senátní kampaň Hillary Clintonové a některých dalších demokratů. Nečinil tak prý z „ideových“ důvodů, ale proto, aby ochránil své obchodní zájmy.

Amerika hledá talent aneb Kdo usedne v Bílém domě