V boji o Bílý dům se přitvrzuje, přibývá osobních útoků

Hilary Clintonová

Hilary Clintonová Zdroj: ctk

Předvolební televizní debata demokratických kandidátů na prezidenta byla duelem mezi Hillary Clintonovou a Bernie Sandersem. Třetí účastník debaty, bývalý guvernér státu Maryland Martin O’Malley, v průzkumech za oběma daleko zaostává. Dosud velmi korektní Clintonová se do Sanderse pustila tak jako nikdy předtím. Především mu vyčetla, že své názory ohledně zdravotnictví a kontroly zbraní mění.

Kritiku dokázala vyjádřit i s jemnou ironií: „Těší mě, že jste změnil názor,“ řekla například bývalá ministryně zahraničí. Oba demokratičtí rivalové se stylizovali do určité role. Sanders vystupuje jako nekompromisní liberál stojící mimo hlavní politický proud, který se hodlá postavit „vlkům z Wall Street“.

Clintonové vyčítá, že je součástí establishmentu a nechá si platit za přednášky od společností, jako je Goldman Sachs. Clintonová se naproti tomu staví jako pokračovatel Obamova odkazu, tedy jako jediná naděje pro uskutečnění záměrů dosavadního prezidenta. Podle komentátorů sází na značnou oblibu Baracka Obamy mezi demokraty především v několika státech na jihu USA.

Mezi republikány je situace dva týdny před prvními primárkami ještě vyostřenější. Jejich debata, jež proběhla koncem minulého týdne, chvílemi připomínala estrádu či arénu.

Šestá debata republikánů především prokázala, jak se Trump viditelně zlepšil v umění diskuze. Už dříve vyjádřil pochyby, že by se Ted Cruz mohl stát prezidentem, protože se narodil v Kanadě. Cruz v debatě přešel do protiútoku a vyčetl Trumpovi, že s tímto argumentem přišel až nyní, protože se „cítí ohrožen“.

Bez ohledu na nepodloženost svého výroku Trump kontroval populisticky vděčným výrokem: „Máte na hlavě veliký otazník. A to straně nemůžete dělat.“ Účastníci debaty na sebe útočili ještě několikrát a z nejrůznějších důvodů – kvůli migraci, islámským teroristům i právům gayů. Marco Rubio například označil svého rivala Chrise Christieho za „měkčího Obamu“ a vyčítal mu přílišný liberalismus.

Preference podle posledních průzkumů (v procentech)Preference podle posledních průzkumů (v procentech)|E15