Křetínský opět na nákupech. Stal se největším akcionářem ve Fnac Darty

Maloobchodní řetězec Fnac Darty

Maloobchodní řetězec Fnac Darty Zdroj: profimedia.cz

Maloobchodní řetězec Fnac Darty
2
Fotogalerie

Miliardář a podnikatel Daniel Křetínský posílil svou pozici ve francouzském prodejci elektroniky Fnac Darty. Ve firmě podle ve středu zveřejněného regulatorního hlášení drží prostřednictvím fondu Vesa Equity Investment již 25procentní podíl. Fond Vesa se tak stal největším akcionářem, když přeskočil německou firmu Ceconomy.

Fnac Darty je maloobchodní řetězec, který prodává knihy, hudbu a elektroniku. Francouzská média o vývoji informovala zhruba týden poté, co mediální konglomerát Vivendi oznámil exkluzivní jednání s jednou z firem Křetínského impéria o prodeji vydavatelství Editis, které je druhým největším ve Francii.

Hodnota akcií, které nyní Vesa vlastní, dělá podle aktuálního kurzu na pařížské burze přibližně 235,4 milionu eur, tedy v přepočtu 5,58 miliardy korun. Cenné papíry Fnac Darty se ve středu obchodovaly okolo 35 eur, o téměř 30 procent níž než před rokem.

Křetínský, přesněji jeho investiční fond Vesa Equity Investment, který vlastní společně se slovenským byznysmenem Patrikem Tkáčem, naposledy zvyšoval podíl ve společnosti Fnac Darty loni v červenci na zmíněných 20 procent. Pětiprocentní hranici přitom fond překročil teprve loni v únoru. 

V hlášení pro francouzského regulátora fond Vesa nevyloučil, že by mohl svůj podíl v závislosti na podmínkách na trhu dále navyšovat. Zároveň však fond uvedl, že nechce firmu ovládnout.

Není to jediná investice fondu Vesa Equity Investment ve Francii. Vesa drží také podíly v mediální společnosti Télévision Française 1 (5,05 procenta) a v maloobchodním řetězci Casino Guichard (10,01 procenta).

V souvislosti s Fnac Darty na konci února server BFM Business s odkazem na několik nejmenovaných zdrojů uvedl, že Křetínský hodlá koupit od zmíněné společnosti Ceconomy její 24procentní podíl a navýšit ten svůj na 44 procent. Mluvčí Ceconomy však tehdy Reuters řekl, že žádná jednání neproběhla. Mluvčí fondu Vesa tehdy nechtěl spekulace komentovat. Od té doby se nové informace neobjevily. 

Kromě zmíněných investic má fond Vesa zainvestované také v akciích amerického prodejce tenisek Foot Locker (12,3 procenta), nizozemské poštovní a logistické skupiny PostNL (okolo 30 procent), britské poštovní společnosti International Distributions Services (dříve Royal Mail, 23 procent), v britském řetězci supermarketů Sainsbury’s (10 procent) a německé Aareal Bank (6,4 procenta).

PZN redakce: Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.

VIDEO: Co nás čeká v roce 2023? Levnější byty i propad koruny

Video placeholde
• Videohub