Kritika Kremlu Děvotčenka nalezli mrtvého, policie vraždu nepotvrdila

Ruský herec a hlasitý kritik Kremlu Alexej Děvotčenko

Ruský herec a hlasitý kritik Kremlu Alexej Děvotčenko Zdroj: profimedia.cz

Známý ruský herec a hlasitý kritik Kremlu Alexej Děvotčenko byl nalezen mrtvý ve svém domově v Moskvě. Smrt umělce, který se v minulosti účastnil protivládních demonstrací a který otevřeně odsoudil ruskou vojenskou intervenci na Ukrajině, vyvolala spekulace o možné vraždě. Ruská policie ale tuto tezi nepotvrdila.

Spekulace se svým obsahem rozcházely, podle některých zpráv devětačtyřicetiletého herce našel jeho přítel ležet v kaluži krve před domem, podle jiných zpráv bylo mrtvé tělo objeveno v jeho bytě.

Ruská policie sdělila, že případ vyšetřuje a že nemůže v tomto okamžiku potvrdit, že by byl herec zavražděn. „Není důvod se domnívat, že by smrt umělce měla krimináĺní charakter,“ citoval deník Daily Telegraph nejmenovaný ruský právní zdroj.

Podle listu lze nicméně předpokládat, že případ otevřeného kritika vlády ruského prezidenta Vladimira Putina vyvolá silný tlak na důkladné vyšetření příčin jeho smrti.

Za státní ceny se Děvotčenko styděl
Děvotčenko se proslavil rolemi v řadě populárních televizních seriálů a v představeních v prestižním Moskevském uměleckém akademickém divadle (MCHAT).
V roce 2011 Děvotčenko oznámil, že se vzdává dvou státních cen za herectví „převzatých z Putinových rukou“ s tím, že se za ně stydí. „Už mám dost všech těch záležitostí carského státu… s jeho lhaním, utajováním, legalizovanými krádežemi, úplatkářstvím a dalšími triumfy,“ napsal tehdy ve svém blogu.
Rok před tím vyzval Děvotčenko své herecké kolegy, výtvarné a hudební umělce, aby bojkotovali „ultravlastenecké, propagandistické, šovinistické, antisemitské a prostalinistické filmy a televizní pořady a agitační dokumenty“. Současně na své umělecké kolegy apeloval, aby neposkytovali rozhovory „lživým a tendenčním státním médiím“ a aby se neúčastnili recepcí spojených s Kremlem.

Děvotčenko se v minulosti také zúčastnil několika protivládních pouličních demonstrací a byl členem opoziční Sjednocené občanské fronty. V březnu podepsal otevřený dopis odsuzující ruskou vojenskou intervenci na Ukrajině.

Zdroj z vyšetřovacího výboru agentuře Interfax řekl, že na Děvotčenkově těle nebyly odhaleny žádné stopy násilí a že jeho smrt mohla způsobit rána do hlavy, kterou si přivodil v opilosti.

Podle zpráv z provládních ruských médií se poblíž Děvotčenkova těla v jeho bytě na severním okraji Moskvy válely prázdné láhve whisky a prázdná balení sedativa fenazepamu.