Kubánský režim prý stále zadržuje přes 60 politických vězňů

Budova kubánského ministerstva vnitra

Budova kubánského ministerstva vnitra Zdroj: Martin Abegglenvia Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Na Kubě je podle významné nevládní organizace Kubánská komise pro lidská práva a národní usmíření (CCDHRN) stále 60 politických vězňů. Dalších 11 bývalých politických vězňů je na svobodě jen podmínečně a nesmí opustit zemi, uvedla organizace.

CCDHRN do své statistiky zahrnuje vedle nenásilných politických aktivistů i ozbrojené bojovníky proti kubánskému komunistickému režimu, únosce nebo špiony. Kubánská vláda tvrdí, že v zemi žádní političtí vězni nejsou a její odpůrci prý mylně považují za politické případy i odsouzené ozbrojené odpůrce režimu a běžné zločince.

Dnešní zpráva CCDHRN je první od nedávného propuštění 53 lidí na základě tajných jednání mezi Kubou a USA, které od prosince podnikají kroky k normalizaci vzájemných vztahů. Washington pokládal 53 osob za politické vězně a jejich propuštění si kladl jako podmínku pro narovnání vztahů včetně obnovení vzájemných diplomatických styků po půlstoletí nevraživosti.

Ještě před rokem CCDHRN uváděla, že na Kubě je 103 politických vězňů, zatímco mezinárodní organizace Amnesty International momentálně na ostrově neeviduje žádného vězně svědomí.

Dalším politickým vězněm zahrnutým do bilance je umělec Danilo Maldonado řečený El Sexto, který čeká na soud kvůli tomu, že na dva vepře napsal jména Fidel a Raúl

Mezi 60 údajnými politickými vězni je podle CCDHRN sedm ozbrojených protivládních aktivistů, více než desítka lidí, kteří se pokusili nebo provedli únos letadla nebo člunu s cílem uprchnout ze země, dále sedm vojáků, kteří se pokusili o dezerci, a další osoby, které byly obviněny ze špionáže.

Nejméně dvě desítky lidí pak jsou zadržovány na základě obvinění souvisejících s pokojnými politickými protesty a nejmíň šest vězněných osob patří k největší kubánské disidentské organizaci Patriotická unie Kuby (UNPACU).

Dalším politickým vězněm zahrnutým do bilance je umělec Danilo Maldonado řečený El Sexto, který čeká na soud kvůli tomu, že na dva vepře napsal jména Fidel a Raúl. Šlo o narážku na bývalého kubánského prezidenta Fidela Castra a jeho bratra Raúla, jenž v čele země stojí nyní.

Číslo se snižuje

Šéf CCDHRN Elizardo Sánchez připouští, že některé osoby na seznamu se dopustily násilí, ale z politických důvodů jim prý byl odepřen řádný proces nebo jim byl uložen nepřiměřeně dlouhý trest.

„Je pravda, že už tu není 150 tisíc politických vězňů, jak tomu bylo před 40 nebo 50 lety, a že číslo, které dnes uvádíme, je zhruba poloviční oproti doloženým případům před rokem, ale riziko zvýšení počtu těchto vězňů stále hrozí, dokud režim kriminalizuje uplatňování lidských práv,“ uvedla organizace.

Ta zveřejnila také měsíční zprávu o dočasně zadržených a opět propuštěných politických aktivistech. Jenom v květnu prý takových lidí bylo 641.