Kyjev a separatisté dohodli naprostý klid zbraní v části Donbasu

Ukrajinští vojáci z praporu "Donbass" v obci Mariinka u Doněcku na východní Ukrajině

Ukrajinští vojáci z praporu "Donbass" v obci Mariinka u Doněcku na východní Ukrajině Zdroj: CTK/AP/Evgeniy Maloletka

V Luhanské oblasti počínaje 5. prosincem začne platit klid zbraní mezi ukrajinskou armádou a proruskými rebely. Dnes to podle agentury DPA ohlásili rebelové i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Ačkoli na východní Ukrajině formálně platí od září mezi povstalci a armádou příměří, boje v Donbasu nadále pokračují.

OBSE podle dnešní zprávy AFP oznámila, že v Luhanské oblasti bude od 5. prosince „naprostý klid zbraní“ a že příslušnou dohodu přinesla schůzka mezi jistým ruským a ukrajinským generálem. Setkání, které se uskutečnilo již 29. listopadu, se zúčastnili zástupci separatistů a také OBSE. Pozorovatelé OBSE v zemi dohlíží na dodržování zářijových dohod z Minsku o příměří.

Prohlášení OBSE následně potvrdil jeden z předáků proruských separatistů Igor Plotnickij, kterého rebelové prohlásili za hlavu samozvané Luhanské lidové republiky. Plotnickij podle DPA upřesnil, že k 6. prosinci obě znesvářené strany stáhnou těžké zbraně „asi 15 až 20 kilometrů“ od frontové linie.

Podle agentury AP není jasné, zda se klid zbraní podaří udržet na celém území Luhanské oblasti, neboť část tohoto regionu ovládají ruští kozáci, kteří Plotnického autoritu opakovaně zpochybnili. V médiích se také objevily nepotvrzené zprávy o střetech mezi jednotkami separatistů a kozáků. OBSE nicméně uvedla, že povstalecké úřady v Luhansku všechny kozácké oddíly kontrolují.

Rusko pošle další pomoc

Zmocněnci Ukrajiny a Ruska se dohodli na zastavení bojů v prostoru doněckého mezinárodního letiště, kde od května pokračují tvrdé boje mezi ukrajinskou armádou a proruskými radikály, kteří se strategické místo snaží dobýt.

Klid zbraní podle Kyjeva dojednali členové rusko-ukrajinské vojenské komise, která má dohlížet na dodržení příměří vyhlášeného v září. Jednání za ukrajinskou stranu vedl generál Volodymyr Askarov, jeho ruským partnerem byl generál Alexandr Lencov. Moskva tvrdí, že jednání pouze zprostředkovala a že dohodu uzavřel Kyjev a představitelé Donbasu.

Rusko mezitím oznámilo, že na válkou zničený východ Ukrajiny vyšle další konvoj s materiální pomocí. Ten poslední, jehož součástí bylo přes 100 kamionů s více než 1200 tunami nákladu, již dorazil do postižené oblasti. „Práce na vypravení humanitární pomoci jsou v plném proudu,“ citovala dnes agentura TASS ruské ministerstvo pro mimořádné události.

Reportáž: Ukrajina je od Donbasu daleko, Rusům tu říkají Moskalové