Kyjev čeká pozorovatele OBSE i šéfa německé diplomacie

Ruští ozbrojenci obsazují ukrajinské základny

Ruští ozbrojenci obsazují ukrajinské základny Zdroj: CTK

První ze stovky pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) by dnes měli přicestovat na Ukrajinu, aby zde během půlroční mise monitorovali situaci.

Rusko s misí souhlasilo až poté, co v pátek z hlediska ruských zákonů dovršilo anexi Krymského poloostrova; podle ruské interpretace se tak nyní akce OBSE nemůže týkat Krymu. USA zastávají opačný názor.

V Kyjevě je dnes očekáván také německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, podle kterého je mise OBSE krokem ke snížení napětí. „Ještě to není konec krize, ale je to krok, který pomůže podpořit naše úsilí o uvolnění,“ řekl. Podle šéfa německé diplomacie nicméně situace na Ukrajině zůstává nestabilní a vrtkavá, a proto musí pozorovatelé začít s prací co nejdříve.

Návštěvu Ukrajiny dnes ukončí generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který tento týden v Moskvě i v Kyjevě nabádal ke zdrženlivosti, aby se konflikt nevymknul kontrole, a k zahájení přímého dialogu. Moskva však nadále nové vedení v Kyjevě neuznává.

Pan Ki-mun ukrajinským představitelům slíbil, že OSN pomůže s organizováním květnových prezidentských voleb, aby hlasování bylo transparentní, svobodné a spravedlivé a aby všichni Ukrajinci jeho výsledky přijali.