Kyjev chce odříznout separatisty, zavádí pasové kontroly

Ukrajinský voják nedaleko Doněcku

Ukrajinský voják nedaleko Doněcku Zdroj: CTK

Ukrajinské úřady zavedly pasové kontroly na hranicích se separatistickými oblastmi na východě země. Všichni Ukrajinci i cizinci budou podle nového nařízení muset předložit svůj pas, aby mohli vstoupit do zóny pod kontrolou proruských povstalců či tuto zónu opustit, uvedl v prohlášení ukrajinský státní úřad pro ochranu hranic.

Opatření je určeno k izolaci zmíněných teritorií po sedmi měsících ozbrojeného konfliktu, který si vyžádal přes 4000 mrtvých.

Oznámení o pasových kontrolách přichází den poté, co ukrajinská vláda sdělila, že pozastaví výplatu sociálních dávek a dalších dotací v průmyslovém regionu Donbas, ovládnutém proruskými rebely. Podle Kyjeva tyto peníze „ukradnou ruští bandité, ale k lidem se (dávky) nedostanou“.

Kyjev zpřísnil svůj postoj k Doněcké a Luhanské oblasti po volbách, které tam proruští separatisté uspořádali v neděli. Rebelové si v nedělních volbách nechali potvrdit vedení svých neuznávaných „republik“ na východě Ukrajiny. Výsledky respektuje Moskva, Západ a Kyjev naopak hlasování neuznaly a označily ho za porušení mírových dohod.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko se zároveň rozhodl povstaleckým oblastem odebrat zvláštní pravomoci, které jim přiznal zářijový zákon. Volby byly podle něj jasným porušením minských dohod z počátku září, které kromě zastavení palby, vytvoření nárazníkové zóny a výměny zajatců obsahovaly i závazek decentralizace a konání místních voleb uspořádaných podle ukrajinských zákonů.