Kyjev nevyplatí Donbasu sociální dávky, energie budou proudit dál

ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk Zdroj: ctk/AP

Ukrajinská vláda podle premiéra Arsenije Jaceňuka nebude subvencovat oblasti ovládané „ruskými teroristy“, čili pozastaví výplatu sociálních dávek a dalších dotací v průmyslovém regionu Donbas, ovládnutém proruskými rebely. Ministerský předseda nicméně slíbil, že dodávky elektřiny a plynu budou pokračovat.

„Dokud území budou kontrolovat samozvanci, vláda tam dotace nepošle,“ řekl Jaceňuk na zasedání vlády. „Až z Doněcka a Luhanska zmizí pryč ruští teroristé, neprodleně vyplatíme každému ty sociální dávky, na které má nárok,“ přislíbil premiér podle webu listu Ukrajinska pravda.

Vyplácet dotace regionům ovládaným „ruskými teroristy“ by podle premiéra znamenalo, že peníze „ukradnou ruští bandité, ale k lidem se (dávky) nedostanou“. Předseda vlády současně podle agentury Interfax-Ukrajina uvedl, že vláda bude nadále dodávat elektřinu a plyn na povstalecká území, přestože rebelové za ně neplatí.

„Jsou tam naši občané a vláda nenechá tyto lidi zmrznout, protože to by vedlo k humanitární katastrofě. Je to naše území, jsou to naši lidé - a s teroristy se vypořádáme zvlášť,“ vysvětlil Jaceňuk. „Zima je před dveřmi. Jestli se zachováme tvrdě, dopadne to tvrdě v prvé řadě na naše občany. Budeme tam dodávat plyn a elektřinu,“ ujistil.

Účty vláda odečte z dotací

Premiér nicméně dodal, že až Ukrajina zase získá kontrolu nad Donbasem, odečte účty za plyn a elektřinu od dotací pro tento region.

Podle ukrajinské energetické společnosti Naftogaz bylo do Donbasu dodáno v září 27 milionů metrů krychlových plynu, v říjnu asi 100 milionů „kubíků“ a do konce se toto množství může vyšplhat k miliardě, což firmu připraví o miliardy hřiven. Technicky by při tom bylo možné Donbas od dodávek plynu na ukrajinský trh „odstřihnout“.