Kyjev potvrdil sestřelení vrtulníku. Nové ztráty mají i rebelové

Proruští rebelové na východě Ukrajiny

Proruští rebelové na východě Ukrajiny Zdroj: ctk/AP

Povstalci na východě Ukrajiny sestřelili bitevní vrtulník Mi-24 vládních jednotek, posádka zahynula. Potvrdil to mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko. Ukrajinské ministerstvo obrany naopak ohlásilo těžké ztráty na straně proruských separatistů. Další ukrajinské granáty dopadly na ruské území.

„Ukrajinské jednotky, nasazené do protiteroristické operace, přesnou palbou zničily jedenáct raketometů Grad, tři tanky a pět bojových vozidel pěchoty teroristů. Ztráty teroristů a žoldnéřů podle předběžných odhadů představují více než stovku mužů. Podle zachycených radiových hlášení propadli teroristé po značných ztrátách panice,“ tvrdí ukrajinské ministerstvo obrany.

Povstalci sestřelili bojový vrtulník MI 24. Posádka zahynula. (Zdroj:flickr.com)

Vládní jednotky také pokračují v „čištění“ měst a obcí Illirija, Malonikolaivka, Ilovajsk, Stanično-Luhansk, Uspěnka a Lysyčje od rebelů a snaží se udržet své pozice v obcích Novosvitlivka a Chrjaščuvate a na výšině Saur-Mohyla. List Ukrajinska pravda cituje na svém webu velitele provládního dobrovolnického praporu Donbas, podle kterého v Ilovajsku pokračují tvrdé boje; soudě podle zajatců prý polovinu povstalců tvoří „důstojníci a vojáci z Ruska“.

Prý útok odrazili

Povstalci podle ruské agentury ITAR-TASS tvrdí, že odrazili ukrajinské útoky a stále ovládají Ilovajsk a další místa. Údajně se jim podařilo zničit taktickou raketu Točka. Vládní jednotky prý usilovně budují opevnění okolo již dříve dobytého Slavjanska. Mluvčí Lysenko podle agentury Unian oznámil, že během uplynulých 24 hodin padli čtyři vojáci, dalších 23 utrpělo zranění.

Letecké ztráty na Ukrajině
Ukrajinské vojenské letectvo v bojích s povstalci od 7. dubna podle agentury Unian ztratilo 18 strojů, včetně desítky vrtulníků (pět dopravních Mi-8 a pět bitevních Mi-24) a osmi letounů (dvě stíhačky MiG-29, dva bitevníky Su-25, bombardér Su-24M a dopravní stroje An-26, An-30 a Il-76). Při tom 89 vojáků padlo, utrpělo zranění, dva zůstávají nezvěstní.
Agentura do lidských ztrát zahrnula nejen sestřelené piloty, ale i výsadkáře přepravované v letounech a vrtulnících. Hmotné škody odhadla na nejméně čtvrt miliardy dolarů (více než pět miliard korun), k čemu přispěla i série leteckých havárií.

Dělostřelecký granát, odpálený z ukrajinské strany, podpálil rákosí na ploše asi jednoho hektaru v Matvějevo-Kurganském okrese v ruské Rostovské oblasti, informovala agentura ITAR-TASS. Podle náčelníka okresu nikdo nebyl zraněn a požár rychle uhasili hasiči z blízké vsi, aniž byla nutná evakuace civilistů z okolí. Ruští pohraničníci u vsi Marfinka, ležící asi čtyři kilometry od hranic, prý našli další tři ukrajinské granáty. Ty sice nevybuchly, nicméně palba údajně poškodila plynové potrubí.