Kyjev vyjednával s povstalci v Luhansku, výsledek se tají

Východní Ukrajina

Východní Ukrajina Zdroj: ctk/AP

Zástupci ukrajinské armády, proruských povstalců a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se sešli ve východoukrajinském Luhansku, výsledek jejich jednání ale není znám. Informovaly o tom ruské i ukrajinské agentury. Dnešní schůzka, jejímž tématem měly být vojenské záležitosti související se sjednaným příměřím, navázala na obdobné pondělní setkání z Doněcka.

Ještě před začátkem rozhovorů na otázku, zda lze očekávat uzavření nějaké významné dohody, odpověděl vyjednávač luhanských rebelů Vladislav Dejněgo, že „vše bude záviset na výsledcích“. Agentura Interfax po skončení schůzky uvedla, že nikdo z účastníků nechtěl její průběh komentovat, nebylo vydáno ani žádné prohlášení.

Luhanští povstalci před rokováním sdělili, že se bude jednat o „vojenských otázkách vznesených na setkání kontaktní skupiny“. Kontaktní skupinu, která se schází v Minsku, tvoří představitelé ukrajinské vlády, povstalců, Ruska a OBSE. Poslední schůzka skupiny se konala na Štědrý den, další avizované setkání ale bylo odloženo.

Již v pondělí se ukrajinské velení s povstalci sešlo v Doněcku. Tématem bylo dodržování mírových dohod z Minsku, stažení těžkých zbraní od frontové linie a také další výměna zajatců, na které se obě strany nově dohodly.