Kyjev za ruský plyn nabízí čtyři miliardy dolarů. Moskvě to nestačí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Ken Doerr, Flick.com

Ukrajina je připravena do konce měsíce za ruský plyn zaplatit čtyři miliardy dolarů (80,3 miliardy korun). Kyjev ale pro výpočet této částky použil nižší cenu, než jakou po Ukrajině požaduje Moskva.

„Ukrajinská strana jasně řekla, že když bude stanovena cena 268,5 dolaru, pak je (ukrajinský podnik) Naftogaz připraven zaplatit do konce května částku zhruba čtyři miliardy dolarů,“ řekl náměstek ukrajinského ministra energetiky Ihor Diděnko.

Rusko nyní požaduje za plyn od Ukrajiny 485 dolarů za tisíc metrů krychlových. Ruský ministr energetiky Alexandr Novak dnes na okraj energetické konference sdělil, že Rusko nevidí šanci, že Ukrajina zaplatí za dodávky plynu, a to i kdyby na něj dostala slevu. Důvodem je prý ekonomická situace Ukrajiny.

„My dokonce ani nemáme záruky, že kdyby byla cena stanovena na 100 dolarů (za tisíc kubíků) - teď si vymýšlím - že ukrajinská strana takovou cenu může zaplatit, protože je tam (na Ukrajině) teď naprostá platební neschopnost,“ řekl Novak.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv v úterý prohlásil, že Rusko je připraveno jednat s Ukrajinou o ceně a podmínkách dodávek plynu, pokud Kyjev splatí společnosti Gazprom alespoň část svého dluhu za dosavadní dodávky. Ukrajina ale podmiňuje splacení dluhu snížením ceny ruského plynu na původně dohodnutou úroveň, tedy právě na 268,5 dolaru za tisíc kubíků.

Moskva tento týden pohrozila, že Ukrajině zastaví dodávky suroviny, pokud za červnovou dodávku nezaplatí předem. Ukrajina platby předem za současnou cenu odmítá.