Laschet odložil začátek volební kampaně. Požáry v Turecku zasáhly uhelnou elektrárnu

Šéf německé CDU Armin Laschet odložil začátek své volební kampaně. Potřebuje řešit následky povodní.

Šéf německé CDU Armin Laschet odložil začátek své volební kampaně. Potřebuje řešit následky povodní. Zdroj: Profimedia

Turecko nadále sužují rozsáhlé požáry. Zasažena byla i uhelná elektrárna.
Turecko nadále sužují rozsáhlé požáry. Zasažena byla i uhelná elektrárna.
Turecko nadále sužují rozsáhlé požáry. Zasažena byla i uhelná elektrárna.
Turecko nadále sužují rozsáhlé požáry. Zasažena byla i uhelná elektrárna.
Noviny The New York Times získaly ve druhém kvartále pouze 142 tisíc nových digitálních předplatitelů. Tržby jejich vydavatele přesto za uplynulé období vzrostly díky zlepšeným příjmům z inzerce.
6
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Šéf CDU dal přednost povodním

Předseda německé Křesťanskodemokratické unie (CDU) a jeden z hlavních kandidátů na příštího spolkového kancléře Armin Laschet odložil začátek své volební kampaně. Ta měla být oficiálně zahájena dnes. Laschet se však nejprve chce vypořádat s následky ničivých povodní, které minulý měsíc těžce zasáhly jeho domovský region Severní Porýní-Vestfálsko. Vládnoucí koalice CDU/CSU si v předvolebních průzkumech nadále udržuje s 27,5 procenta hlasů výrazný náskok před stranou Zelených a sociálními demokraty, jež mají shodně po 18 procentech. Laschet byl nicméně v uplynulých dnech kritizován právě za laxní přístup k nedávným záplavám. Německé parlamentní volby proběhnou 26. září. 

Nejhorší požáry v turecké historii

Turecko, Řecko a Itálie nadále bojují s rozsáhlými požáry, které si už vyžádaly nejméně osm obětí. Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana se jedná o vůbec nejhorší požáry v dějinách země. Oheň včera zasáhl i uhelnou elektrárnu Kemerköy na jihozápadě Turecka, napsala agentura Associated Press. Stovky lidí žijící v dané oblasti musely být evakuovány. Erdoğan nicméně později uvedl, že hlavní části elektrárny poničené nejsou. Opoziční politici v zemi obviňují prezidenta, že vinou jeho vlády nebyly tamní hasičské sbory na takto obrovskou přírodní katastrofu připraveny. Ten to však odmítá.      

Z trhů a burz 

Evropské akcie podražily, americké uzavřely smíšeně 

Akciové trhy ve Spojených státech se ve středu na směru neshodly. Index Nasdaq Composite se zvýšil o 0,13 procenta. Dow Jones a širší S&P 500 však skončily ve ztrátě 0,92, respektive 0,46 procenta. O více než dvě procenta zlevnila ropa. Naopak bitcoin si o čtyři procenta polepšil. Evropské burzy včera výrazně rostly. Panevropský benchmark Stoxx Europe 600 zpevnil o 0,61 procenta. Německý DAX si připsal 0,88 procenta. Francouzský CAC 40 posílil o 0,33 procenta a britský FTSE 100 získal 0,26 procenta.   

New York Times hlásí úbytek čtenářů, tržby mu přesto rostou

Americký deník The New York Times získal za letošní druhé čtvrtletí pouze 142 tisíc nových digitálních předplatitelů. To je vůbec nejslabší výsledek za poslední tři roky. Noviny se podle agentury Reuters potýkají s úbytkem čtenářů po mimořádně úspěšném loňském roce, kdy těžily ze silných zpravodajských témat, jako byly prezidentské volby v USA nebo vypuknutí pandemie koronaviru. Navzdory tomu vydavatel deníku utržil za uplynulý kvartál solidních 498,5 milionu dolarů (zhruba 10,7 miliardy korun), což je o jedenáct milionů dolarů více, než předpovídali analytici. Pomohly mu zejména vyšší příjmy z digitální i tištěné inzerce. The New York Times má dohromady skoro osm milionů předplatitelů a letos v září oslaví 170. výročí od svého založení.    

Tweet dne

Bývalý prezident USA Barack Obama včera oslavil šedesátku. Kvůli přetrvávající pandemii koronaviru zrušil původní plány a pozval na svoji narozeninovou oslavu jen blízké přátele a rodinné příslušníky.    

Stane se dnes

  • Francouzská Ústavní rada rozhodne o platnosti sporného zákona, který v zemi zavádí povinné očkování pro všechny zdravotníky a na jehož základě se lidé budou muset prokazovat covidovými pasy také v restauracích, barech, meziměstských vlacích či letadlech.
  • Britská centrální banka oznámí výsledek zasedání svého měnového výboru.
  • Své hospodářské výsledky za druhý kvartál dnes oznámí globální zpravodajská a informační společnost Thomson Reuters
  • Zástupci automobilek General Motors, Ford a Stellantis navštíví Bílý dům. Podle médií by mohli ohlásit, že usilují o to, aby 40 až 50 procent jejich nových vozů dodávaných na trh byly do roku 2030 elektromobily.