Lavrov: Kyjev připravuje nový útok na separatisty

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov Zdroj: CC BY 3.0 DE: Kai Mork - Wikimedia Commons

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov kritizoval rozhodnutí Kyjeva neposílat peníze ze státního rozpočtu, například na důchody a další sociální dávky, do východoukrajinského Donbasu, který ovládají proruští separatisté. Ekonomická blokáda podle Lavrova svědčí o tom, že se chystá nový útok ukrajinských vojsk na Donbas.

Je smutné samo o sobě připravit důchodce o důchody a o sociální dávky všechny, kteří na ně mají nárok. Pro lidi je to tragédie. (…) Je ale i podezření, že za tímto příkazem je nejen a pouze snaha hospodářsky a sociálně udusit tento region, ale i připravit půdu pro další vojenský vpád a pro další pokus problém vyřešit násilím,“ prohlásil Lavrov před ruskými poslanci.

Kyjev je podle Lavrova pod vlivem „strany války“, která se snaží udělat vše, aby dosáhla vyloučení povstalců z mírových rozhovorů a přiměla Západ dosáhnout ruského souhlasu s tím, že Moskva bude vystupovat jako jedna ze stran konfliktu. Podle Lavrova je to „kontraproduktivní a provokativní linie bez šance na úspěch“.

Ruský ministr vyzval Kyjev, aby začal jednat přímo s „těmi, kdo povstali proti nezákonnému, protiústavnímu státnímu převratu a odmítli žít podle pravidel, která organizátoři a vykonavatelé převratu začali vnucovat celé zemi“.

Dalším krokem by mělo být navázání vztahů mezi zástupci Kyjeva a Donbasu s cílem dosáhnout vzájemně přijatelné dohody.

Jaceňuk odmítá jednat se separatisty

Ukrajinský premiér na dnešním zasedání vlády opět přímá jednání se separatisty odmítl. „Nebudeme přímo jednat s ruskými teroristy,“ řekl a vybídl Rusko, aby přestalo „hrát své hry“, zaměřené podle něj na uznání separatistů, a věnovalo se plnění svých závazků z minských dohod o nastolení příměří.

Krym, který Rusko v březnu anektovalo, Lavrov označil za „neoddělitelnou součást“ Ruska a zároveň ujistil, že Moskva stojí o dobré vztahy s Evropskou unií. Jejich zhoršování prý Rusko nezavinilo.