Lavrov: Rusko-americké vztahy už snad dosáhly dna

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov (vpravo) se svým americkým protějškem Johnem Kerrym

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov (vpravo) se svým americkým protějškem Johnem Kerrym Zdroj: ctk/ap

V rusko-amerických vztazích zavládlo „setrvalé ochlazení“, prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Blízkou šanci na zlepšení prý nevidí. USA podle něj musí přehodnotit své postavení ve světě.

„Sestoupili jsme dost hluboko. Opravdu doufám, že se tento pokles spolupráce už dotkl dna,“ poznamenal ministr v přednášce pro aktivisty vládnoucí strany v Moskvě.

Momentálně už k dalšímu poklesu nedochází, ale ani nevidí žádnou snahu o zlepšení ve vztazích mezi oběma velmocemi. Podle Lavrova nejde o novou studenou válku, ale spíše o „setrvalé ochlazení“.

„Bude to dlouhé, a to nejen kvůli tomu, že ukrajinská krize ještě potrvá nějakou dobu a všichni budou muset pomyslet na to, jak konstruktivně spojit síly, a ne jen na jednostranné sankce,“ odhadl a dodal, že také nějaký čas potrvá, že si Američané uvědomí nutnost přehodnotit své postavení ve světě vzhledem k posílení nových center hospodářského, finančního a politického vlivu.

Údery v Sýrii jedině pod hlavičkou OSN

Vztahy mezi Ruskem a Západem kvůli ukrajinskému konfliktu čelí nejhorší konfrontaci od konce studené války a rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Moskva a Washington také tři roky vedou spor o Sýrii, kde Rusové zůstali spojenci prezidenta Bašára Asada, zatímco Američané stojí na straně opozice.

Lavrov poznamenal, že Rusko je ochotno zapojit se do boje proti Islámskému státu, avšak pouze s mandátem Rady bezpečnosti OSN. „Když se mluví o koalicích, tak ji vytvořme, přijmeme takové rozhodnutí v RB OSN,“ řekl a dodal, že podřizovat boj s terorismem snaze potrestat nevýhodné režimy není ani správné, ani morální, ani účinné.