Lavrov: Rusko je znepokojeno přeskupováním ukrajinských sil

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov Zdroj: CTK

Rusko je znepokojeno záměrem Kyjeva reorganizovat své vojenské síly na východě Ukrajiny, protože to může ohrozit mírové řešení krize. Podle agentury Reuters to prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Ukrajinský prezident Petro Porošenko o začátku přeskupování armádních jednotek hovořil dnes v parlamentu, uvedla agentura TASS.

„Jakákoli akce související s vojenskými přípravami tomuto (mírovému) procesu nepomůže,“ řekl Lavrov na tiskové konferenci. „Doufáme, že tohle všechno nepovede k obnovení vojenských střetů.“ Lavrov také řekl, že o situaci na Ukrajině ve čtvrtek telefonicky jednal ruský prezident Vladimir Putin s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. O podrobnostech rozhovoru se ale nezmínil.

Na východě Ukrajiny nyní panuje nově vyjednané příměří, které sice není plně respektováno, nicméně jeho narušování není tak časté jako na podzim, kdy se podařilo klid zbraní poprvé dohodnout. Tvrdé boje se v posledních hodinách odehrály u letiště v Doněcku. Povstalci již ve čtvrtek ohlásili, že strategický bod prakticky celý obsadili, Kyjev dnes ale jejich tvrzení odmítl s tím, že letiště nadále kontroluje jeho armáda.

Doufáme, že tohle všechno nepovede k obnovení vojenských střetů

Mezitím Nejvyšší rada, tedy ukrajinský parlament, schválila rotaci frontových jednotek a částečné odvody branců. Poslanci tak reagovali na zprávy tajných služeb, podle kterých proruští separatisté v posledních dnech výrazně zvýšili vojenskou činnost. „Přeskupování jednotek je nyní v plném proudu a další jednotky jsou přisunovány, aby doplnily stavy na nejvíce ohrožených místech,“ citoval TASS Porošenka.